Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Odkalování potrubí nádrže Boskovice

Datum: 27.05.2021

Boskovice

Město upozorňuje obyvatele, že se v pátek 28. května 2021 od osmi hodin ráno do dvou odpoledne bude provádět odkalování potrubí vodárenské nádrže Boskovice, čímž se může na přechodnou dobu zvýšit hladina v říčce Bělá. Město vyzývá ke zvýšené pozornosti při pohybu v blízkosti toku.

Nádrž prošla za poslední více než dva roky úpravami a modernizací za 160 milionů. V současnosti plní nejnovější požadavky na zabezpečení vodních děl. Podle Povodí Moravy si modernizace vyžádala řadu jedinečných postupů, které se běžně na podobných stavbách nepoužívají.

Akce spočívala zejména ve zvýšení kapacity přelivu, skluzu a vývaru, úpravě odpadního koryta, úpravě horní části těsnícího jádra a navazujících úpravách koruny hráze. Rekonstrukce zvýšila bezpečnost nádrže, která nyní převede až tisícileté povodně. Dále se hráz dočkala obnovení dvou mostních konstrukcí přes skluz a přes odpadní koryto, které umožní převedení povodní.

Přehrada byla vybudovaná v letech 1985 – 1989. Hlavním důvodem stavby byly rostoucí požadavky Blanenska a Boskovicka na pitnou vodu. Výška hráze, na které bude kvůli rekonstrukci uzavřen průchod, činí 42,5 metru. Jelikož se jedná o chráněný vodní zdroj, je v nádrži přísně zakázáno koupání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 × pět =