Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Ochrana zdrojů pitné vody na Frýdlantsku přijde na miliardu a půl

Datum: 12.10.2020

Dul-Turow-605x350

Částku, která bude potřeba na ochranu pitné vody kvůli plánovanému rozšiřování dolu Turów, vyčíslil Liberecký kraj společně se Severočeskou a Frýdlantskou vodárenskou společností. Nejohroženějšími obcemi jsou obce Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a město Hrádek nad Nisou. Místní obyvatelé se obávají také i hluku a prachu nebo propadů půdy. Informoval o tom Český rozhlas.

„Zatím to vypadá, že Polsko s námi jednat nechce, přestože jednání by asi bylo nejlepší cestou ke konci sporů. Obce a vodárny odpovídají za dodávky pitné vody obyvatelů Liberecka a nemohou riskovat a čekat až na chvíli, kdy voda do Polska odteče,“ řekl hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj. Náhradu bude po Evropské unii požadovat ministerstvo životního prostředí.

Situaci vodarenstvi.cz sleduje několik let. Na začátku října také ministerstvo životního prostředí a zahraničních věcí odeslala podnět ve věci porušení unijního práva Polskou republikou v souvislosti s prodloužením a rozšířením povolení těžební činnosti v dole Turów k Evropské komisi. Česká republika je přesvědčena, že Polsko v této věci nesplnilo povinnosti, které pro něj vyplývají ze čtyř evropských směrnic a ze Smlouvy o EU.

„Procesní porušení, která nastala při přijímání báňského povolení do roku 2026 a v souvislosti s řízením o vydání báňského povolení do roku 2044, představují přesvědčivé žalobní důvody. Do budoucna by tak Česká republika mohla dosáhnout pozastavení těžební činnosti v dole Turów do doby, než budou vyřešeny veškeré problematické aspekty, tedy až získáme od polské strany veškerou dokumentaci, na níž máme dle unijního práva nárok,“ konstatoval ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ačkoliv Česká republika opakovaně žádalo polskou stranu o ucelené a konkrétní informace k ověření všech skutečností, tak stále disponuje pouze dílčími informacemi k prodloužení těžby. Prodloužením těžby v dole Turów přichází česká strana prokazatelně o vodu. V Polsku naopak sbírají podpisy pod petici, v níž kritizují kroky české strany žádající zastavení těžby v dole. Odvolávají se na to, že by jeho uzavřením přišly o práci tisíce lidí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 × dva =