Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Přes 20 milionů korun SmVaK Ostrava do modernizace vodovodní sítě v Havířově

Datum: 29.08.2020

SmVaK-stavba-vodovodu-2

Zhruba 3120 metrů nového vodovodního potrubí a příslušející infrastruktury získá v letošním roce Havířov díky několika investičním projektům, které ve městě realizují Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava. Informoval o tom mluvčí Marek Síbrt.

Například v havířovské části Podlesí v ulicích Okrajová a Dlouhá bude za pět milionů korun vyměněno celkem 660 metrů původně ocelového a litinového potrubí z poloviny šedesátých let minulého století. Podle vodohospodářů je na vině vysoká dynamika poruch. „Hlavní část stavby bude prováděna otevřeným výkopem. Pro část v délce 140 metrů využijeme bezvýkopovou metodu řízeného horizontálního vrtání, díky čemuž bude mít stavba menší vliv na kvalitu života lidí v dané lokalitě. Investice si vyžádá náklady pět milionů korun. Začali jsme o prázdninách, hotovo by mělo být na konci listopadu,“ sdělil ředitel vodovodů SmVaK Ostrava Milan Koníř.

V Prostřední Suché a sousedící Horní Suché bude pro změnu za šest milionů korun vyměněno ocelové a litinové potrubí z poloviny šedesátých let minulého století. „Důvodem šestimilionové investice jsou nevyhovující tlakové poměry způsobené inkrustací stávajícího potrubí. Z téměř 1150 metrů nového potrubí z vysokohustotního polyetylenu bude 990 metrů provedeno ve stávající trase bezvýkopovou technologií řízeného horizontálního vrtání, zbývající část bude položena otevřeným výkopem. Přepojeno bude také 29 vodovodních přípojek, navíc jedna v nevyhovujícím stavu bude vyměněna. Stavět se začalo v srpnu, hotovo by mělo být do konce roku,“ vysvětlil mluvčí společnosti. V Hornické ulici v Prostřední Suché bude také modernizován vodovod.

Dále pak bude v ulicích Rodinná, Havraní, Na Kavkovicích a Těšínská v Bludovicích vyměněno téměř 700 metrů ocelového a litinového vodovodu z konce šedesátých a počátku sedmdesátých let minulého století kvůli vysoké dynamice poruch. „V Bludovicích bude za milion korun také vyměněno bezvýkopovou metodou 150 metrů vodovodního ocelového řadu z konce šedesátých let minulého století v ulici Padlých hrdinů. Stavba bude zahájena v září, hotovo by mělo být v prosinci. Důvodem je zvýšená dynamika poruch. Nové potrubí bude z vysokohustotního polyetylenu,“ řekl dále Koníř. Za 1,7 milionu korun bude rovněž v ulicích U Školky, Gogolova, Majakovského a Matuškova v centru Havířova vyměněno 247 metrů poruchového potrubí z šedé litiny za řad převážně z vysokohustotního polyetylenu.

SmVaK Ostrava ve druhém pololetí investují 454 milionů

Společnost bude investice hradit z vlastních zdrojů. Za rok 2020 očekává zisk před zdaněním 485,57 milionu. Vyplývá to ze zveřejněné pololetní zprávy. Za první pololetí letošního roku firma dosáhla tržeb 1,27 miliardy. Spotřeba pitné vody klesla o 1,18 %. U vody předané ostatním vodohospodářským organizacím činí snížení objemu 12,33 %. Objem odkanalizované vody klesl o 2,36 %.

„Náš investiční plán počítá v následujících letech s dalším navyšováním prostředků do obnovy a rozvoje vodárenské infrastruktury. Za posledních deset let jsme investovali 5,35 miliardy korun a další nemalé prostředky směřovaly do oprav. Například v roce 2020 počítáme s opravami za 205 milionů korun, letos očekáváme opravy za 171 milionů korun. Celkem tedy do infrastruktury v roce 2020 poputuje 888 milionů korun. V dlouhodobějším výhledu počítáme s kontinuálním nárůstem investic až na 850 milionů korun v roce 2025,“ řekl loni na podzim generální ředitel společnosti SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

SmVaK Ostrava jsou největší vodárenskou společností v Moravskoslezském kraji a dlouhodobě se řadí mezi přední firmy na vodárenském trhu v České republice. Hlavní výrobní činností je výroba a dodávka pitné vody spolu s odváděním a čištěním odpadních vod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

15 − dvanáct =