Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Povodí Odry částečně dopustilo suchou nádrž Jelení

Datum: 17.06.2020

20200613_101409

Vodohospodáři využili období bohaté na srážky a provedli částečné odzkoušení napuštění suché nádrže Jelení. Hloubka vody dosáhla u hráze 5 metrů. Dále proběhne mimořádná etapa měření sedání hráze a zkoušky technologie.

„Dosavadní zjištění hodnotíme kladně. Předpokládáme další řízené plnění nádrže po jarním tání příští rok až k úrovni bezpečnostního přelivu. Mimořádná manipulace byla schválena do konce dubna 2021. Suchá nádrž je nadále schopna plnit protipovodňovou funkci,“ uvedlo Povodí Odry.

Hráz suché nádrže Jelení se nachází severovýchodně nad obcí Karlovice na Kobylím potoce, 460 metrů nad soutokem s Adamovským potokem. Těleso hráze je navrženo jako sypané s jílovým těsněním, má výšku 16 metrů a délku 273 metrů. V současné době se jedná o největší suchou nádrž se sypanou hrází v Moravskoslezském kraji.

Nádrž byla navržena v rámci souboru opatření na horní Opavě. Svým účinkem přispívá jak k tlumení regionálních povodní, tak přívalových srážek a doplňuje tak klíčový prvek souboru opatření, kterým je připravovaná nádrž Nové Heřminovy.

Povodí Odry působí na rozloze 6252 kilometrů čtverečních, kde leží 1111 kilometrů významných vodních toků. Podnik spravuje 8 údolních nádrží, 3 gravitační převody vod, 31 malých vodních nádrží, provozuje 80 jezů a 9 malých vodních elektráren.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 × 3 =