Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Plzeňský kraj podpoří Ekologické investiční projekty

Datum: 06.01.2020

Plzeň

Celkem 4 miliony korun jsou vyčleněny na dotační program Ekologické investiční projekty 2020. Program vznikl v roce 2019 spojením dotačního programu Podpora zpracování projektových dokumentací s dotačním programem Podpora protipovodňových opatření.

Program Ekologické investiční projekty je rozdělen na dva dotační tituly. První se týká podpory vodohospodářské infrastruktury, druhý protipovodňových opatření. Oba programy jsou určeny na podporu spolufinancování pořízení projektové dokumentace pro účely výstavby vodohospodářské infrastruktury (vodovody, vodárenské objekty, kanalizace a čistírny odpadních vod pro veřejnou potřebu) či projektové dokumentace pro realizaci preventivních protipovodňových opatření.

Kraj rozdělil obcím téměř 70 milionů korun

Rada loni schválila rozdělení 69 300 000 korun v Dotačním programu vodohospodářské infrastruktury 2019. Částka byla rozdělena mezi 24 žadatelů. Hejtmanství chce také zlepšit kvalitu vody v nádrži Hracholusky. Od jara 2018 disponuje studií, která popisuje, co zhoršuje její parametry a jak situaci zlepšit. Její zpracovatelé kraji představili víc než 173 opatření, které by si vyžádaly miliardu korun.

Podle výsledků studie by se měly nově vzniklé čistírny odpadních vod měst a obcí na přítocích do přehrady modernizovat nebo doplnit o zařízení, která by odstraňovala fosfor z vody. „Ročně do nádrže přitéká ve vodách mezi 17 a 20 tunami fosforu. Naším úkolem je snížit jeho množství k úrovni, jaká je ve vodě přirozená,“ řekl jeden ze zpracovatelů studie Lukáš Vlček. Studie také odhalila, že nejvíce fosforu dokáží zadržet Kosový a Úterský potok.

Lepší monitoring pitné vody

S podnětem výrazněji sledovat kvalitu pitné vody na Plzeňsku přišla na jaře 2018 TOP 09. V přepočtu na sto tisíc obyvatel drží kraj nelichotivý primát v podobě výskytu rakoviny ledvin či slinivky břišní. Jestli na to má vliv kvalita pitné vody není prokazatelně doloženo. Podle neonatologa Jiřího Dorta jde o zásadní problém, který zůstává stále skryt veřejnému povědomí. TOP 09 usiluje o to, aby byly některé látky více zohledněny v testech kvality vody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

čtrnáct + 14 =