Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Nové kontejnery na třídění olejů a tuků i v Lounech

Datum: 29.12.2019

Olejove-kontejnery-500x350

V Lounech se od nového roku objeví speciální tmavé kontejnery, do kterých patří použité jedlé oleje a tuky z domácností. Takový typ odpadu totiž představuje velkou zátěž pro městskou kanalizaci a čistírnu odpadních vod. 

Zásadní změny čekají obce a města až od ledna 2021, kdy začnou platit nové odpadové zákony. Začátkem prosince je schválila vláda a v lednu o nich bude jednat Sněmovna. Mnoho obcí třídí jedlé oleje či tuky dobrovolně již v současnosti a čísla ve sběru rostou. Ministerstvo životního prostředí chce podpořit snahu o využití neropných zdrojů v ČR v různých odvětvích průmyslu – gumárenském, dřevařském nebo i v energetice.

„Upravené odpadní oleje se dají přidávat k pohonným hmotám (výroba biopaliv), nejjednodušší ale je jejich energetické využití při výrobě tepla a elektřiny,“ uvedl Ondřej Charvát z tiskového oddělení MŽP. Díky oddělenému sběru jedlých tuků a olejů se Česká republika posune k tomu, aby plnila evropské cíle a snížila riziko, že se tyto tuky a oleje budou dostávat do odpadních vod. Od ledna 2020 začne platit také novela takzvané kalové vyhlášky, která má posunout změny v plnění mikrobiologických limitů při používání upravených kalů z čistíren odpadních vod na zemědělské půdě o tři roky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

šestnáct + 12 =