Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Silnice kolem Šance uzavřena pro kamiony

Datum: 28.12.2019

kamion-snih-silnice-061212_denik-630-16x9-630x350

Na silnici I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Bílá a Ostravice je kolem nádrže Šance ledovka a od dnešních pěti ráno tam mají zákaz vjezdu nákladní vozidla nad 12 tun. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Potíže zde mívají zejména kamiony, které i přes zákaz při nepříznivých podmínkách do kopcovitého úseku vjedou, uvíznou tam a následně blokují provoz. V minulosti se mohla cesta v zimě ošetřovat jen interním posypem kvůli přehradě Šance. Solení problematického úseku kolem Šance je tak vyloučeno.

Obce měly obavy z toho, že by kamiony kritický úsek vyjely, ale dopravu by zablokovaly jen o několik set metrů dále.

„Kdyby se solil úsek Ostravice – Hlavatá, mělo by to smysl. Ale solit jen estakádu, s tím úplně nesouzníme,“ uvedl starosta Bílé Tomáš Kubačák. Do budoucna chtějí obce dosáhnout rovněž toho, aby byl na trase provoz kamionů nad 12 tun v zimním období zcela zakázán.

Nádrž Šance prošla poprvé od dokončení v roce 1969 celkovou rekonstrukcí, která zvýší její bezpečnost a spolehlivost. Práce trvaly tři roky, byly dokončeny na podzim 2018 a zahrnovaly široký okruh prvků zaměřených na zvýšení kapacity objektů pro převádění povodní, na zvýšení koruny a stability hráze a těsnění jejího podloží, na monitoring veličin nutných pro provoz i vyhodnocení stavu díla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

osmnáct − 1 =