Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Ministerstvo zemědělství bude hospodařit s historicky nejvyšším rozpočtem

Datum: 05.01.2019

MZe-640x350

Původní návrh rozpočtu byl v červnu 2018 53,4 miliardy korun, navíc se ale podařilo vyjednat 4 miliardy, tedy celkem jde o 57,4 miliardy korun, včetně prostředků z EU. Oproti roku 2018 jde o navýšení o 7,2 miliardy korun.

„Absolutní prioritou je kůrovec a voda,“ řekl ministr Miroslav Toman. V oblasti vodního hospodářství je v současnosti skloňována výstavba několika přehrad, jsou dokončené studie proveditelnosti středočeských Kryr, Senomat a Šanova, projektové práce se provádí na větších přehradách ve Skaličce a ve Vlachovicích, územní rozhodnutí je již platné v Nových Heřminovech. „Nikdo nevěřil, že dáme žádost na zvednutí hladiny Novomlýnských nádrží, ale doopravdy to proběhne. Dělá se studie proveditelnosti, u toho by měly být dvě až tři další nádrže,“ dodal Toman.

Ministr také v prosinci schválil zásady pro dotace zemědělcům na zmírnění škod způsobených suchem. Příjem žádostí potrvá od 16. do 25. ledna 2019. Dokument, který stanovuje podmínky pro poskytování dotací na zmírnění škod způsobených suchem na zemědělských plodinách, produkci v okrasných a ovocných školkách a sadebním materiálu lesních dřevin v lesních školkách v roce 2018, zveřejnilo ministerstvo zemědělství na internetových stránkách.

„Tyto zásady zaměřené na řešení škod na tržních plodinách a lesním sadebním materiálu navazují na již schválená pravidla pro kompenzaci škod na krmných plodinách. Ty jsme uveřejnili přednostně v říjnu, protože u nich nastala nejkritičtější situace. Přijali jsme zhruba 9600 žádostí v celkové hodnotě téměř jedné miliardy korun. Žádosti se nyní administrují, s výplatou jsme začali,“ doplnil Toman.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 × 1 =