Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Kaly z bývalých papíren ve Vratimově jsou již odtěženy

Datum: 13.11.2018

Kaly-Vratimov-805x350

Moravskoslezský kraj úspěšně dokončil likvidaci jedné ekologické zátěže, která několik let trápila obyvatele Vratimova u Ostravy. Přes sedm tisíc tun kalů je odvezeno. Radnice ve Vratimově v minulosti žádala o odstranění skládky.

Sdružení firem Čistá Ostrava vedené společností Geosan vytěžilo část kalů z lagun, smíchalo je s uhlím a vytvořila palivo, které mělo být dodáno do spaloven nebo cementáren v České republice. Podle MF Dnes všechno palivo do kotlů nesměřovalo, ale skončilo u další firmy. Ta jej nezlikvidovala, ale rozvezla na různá místa, mezi něž patřil také Vratimov. Moravskoslezský kraj tak předal skládku k likvidaci sdružení SUEZ Využití zdrojů a AVE CZ odpadové hospodářství, které vyhrálo výběrové řízení.

„Situaci jsme se rozhodli vzít do svých rukou poté, co selhaly veškeré snahy o dohodu s Vratimovem. Materiál v areálu bývalých papíren prostě zůstat nemohl, ovšem 40 milionové náklady na sanaci bylo nereálné pokrýt jen z krajské kasy, a tak jsme situaci začali řešit s vládou. Velice si vážím toho, že jednání dopadla dobře a že nás vláda podpořila. Podařilo se nám tedy získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí České republiky, z rozpočtu kraje jsme vyčlenili přes osm milionů korun a vyhlásili výběrové řízení na zhotovitele,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Posledního kontrolního dne se s Vondrákem a jeho náměstkyní pro životní prostředí Jarmilou Uvírovou zúčastnili rovněž zástupci České inspekce životního prostředí, kteří na celý průběh sanace dohlíželi, a ministerstva životního prostředí České republiky, technický dozor stavby a zástupci zhotovitele, sdružení společností SUEZ Využití zdrojů a AVE CZ odpadové hospodářství.

„Veškeré práce probíhaly dle předpokladů a v souladu se schváleným prováděcím projektem, jak se potvrdilo při každém kontrolním dni. Odstranění vratimovské zátěže považujeme za důležitý krok ke zkvalitnění života v regionu. Projekt vnímáme nejen jako zhotovitel, ale zároveň jako firma, která tady na Ostravsku působí a zaměstnává lidi,“ sdělil zástupce společnosti SUEZ Využití zdrojů Lubomír.

Podle Uvírové se odpad odvážel v kontejnerech, které jsou na převoz takového materiálu přímo určené. Celkově bylo odtěženo 7410 tun materiálu. „Bylo pro nás nepřípustné, aby kaly skončily na nějaké mezideponii a ničily životní prostředí jinde. Velkou většinu odvezly vlaky přímo do tlakové plynárny ve Vřesové, kde se odpad využil k výrobě elektrické energie. Jen malá část vyvezeného materiálu, přesně 1818 tun skončila ve spalovně průmyslových odpadů v Ostravě. Šlo o nadsítný materiál, který pro svou hrubší strukturu vyžaduje ke zpracování jiné technologie, než využívá plynárna ve Vřesové,“ uzavřela Uvírová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 × 3 =