Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Karlovarský kraj: Hladina podzemní vody je na maximu za posledních deset let

Datum: 10.05.2018

pramen_velka-760x350

Podle klimatologa Rudolfa Kovaříka je v Karlovarském kraji stav zásob podzemních vod na nejvyšší úrovni za posledních deset let. Zavření kohoutků majitelům zahrádek nehrozí. Velkým plusem pro kraj je oceánské proudění, které ovlivňuje počasí a značně ho mění.

„Povrchové vody je však v Karlovarském kraji méně, ale zatím to není žádná katastrofa. Jedná se zejména o ty oblasti, kde rychle odtál a odtekl sníh, tak tam je povrch sušší. Stále jsou však oblasti v Krušných horách, kde sníh je, a tam se o suchu jako takovém mluvit nedá,“ informoval klimatolog ze Šindelové Rudolf Kovařík.

Díky takzvanému oceánskému proudění je v kraji více dešťových přeháněk. „Dynamika počasí v tomto kraji právě umožnila, aby se vytvořily dostatečné zásoby podzemní vody. Takže, i když té povrchové je na některých místech nedostatek, té podzemní je velmi hodně,“ pokračoval Rudolf Kovařík.

Podle odborníka však nejde předem odhadovat, jak dlouho příznivý stav vydrží. „Pokud budeme mít hodně dynamické počasí, tedy sem tam hezky a do toho nám rovnoměrně zaprší, mohly by zásoby podzemní vody vydržet velmi dlouho. Teď je těžké předvídat, jak se bude počasí v dalších měsících vyvíjet,“ Rudolf Kovařík. Na stav hladiny podzemní vody má vliv mnoho faktorů.

„Více sucha je například na polích kolem Chebu a Kynšperka nad Ohří, více vláhy je na Karlovarsku a v Krušných horách. Obecně v hornatých územích bývá více vody. Ale zdaleka nemáme s vodou takové problémy, jako je tomu na Moravě. Tam je velké sucho,“ doplnil Kovařík. Situaci na západě Čech nahrály i jarní deště a poslední sněhové nadílky.

České podzemní vody narážejí na problém v podobě znečištění pesticidy. Podle posledního zjištění ČHMÚ je pesticidy napadena většina podzemních vod. Prokázalo to čtyřleté sledování sedmi set zdrojů. „V roce 2013 jsme alespoň jeden pesticid našli v 53 procentech objektů, a ta situace se v dalších letech nezměnila. O nic lepší to není ani ve vodárenských zdrojích, alespoň jeden pesticid byl například v loňském roce ve 33 ze 46 testovaných zdrojů,“ uvedl v srpnu loňského roku expert ČHMÚ Vít Kodeš, který zprávu z testování sestavoval.

Boj proti znečištění vod pesticidy se už stal i součástí koncepce, jak by se mělo Česko bránit proti suchu. Nejrychlejším, ale zároveň nejnákladnějším způsobem ke zlepšení situace je začít u dosavadních zdrojů budovat dokonalejší úpravny vody. Tento model už zkoušejí v Plzni, kde za více než miliardu korun v roce 2016 dobudovali zařízení s třetím stupněm čištění aktivním uhlí.

Ilustrační foto (zsnovestraseci-enviro.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

třináct − devět =