Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Zadržování vody v krajině chce podpořit i Karlovarský kraj

Datum: 01.02.2022

81_10_1336934246_940849_max

Kraj již nechal zpracovat studii s návrhy výstavby malých vodních nádrží v regionu, jež mohou přispět k prevenci výskytu povodní či sucha. Reaguje tím na změnu klimatu. Stavět chce malé vodní nádrže.

„V posledních letech cítíme čím dál větší potřebu začít se přizpůsobovat změně klimatu, která se vyznačuje střídáním krátkých a intenzivních povodňových epizod a dlouhých období sucha. Jedním z adaptačních opatření je proto výstavba malých vodních nádrží. Ty mohou bezpečně odvádět povodňové průtoky a zároveň jsou důležitým krajinotvorným prvkem,“ potvrdil náměstek hejtmana Karel Jakobec.

Návrhy, které pro kraj zpracovala společnosti Ekotoxa, by měly být pro obce i kraj co nejefektivnější. Studie zahrnuje více než dva tisíce lokalit s výměrou do dvou hektarů a s hrází do výšky dva a půl metru. Stavba takových nádrží je podmíněna pouze ohlášením vodoprávnímu úřadu a nevyžaduje složitá povolovací řízení.

Hlavní prioritou rovněž je, aby se oblasti nacházely na pozemcích ve vlastnictví státu, kraje či obcí. „Počítáme s tím, že by navržené lokality pro malé vodní nádrže mohly využít hlavně obce při územním plánování a pro plánování v oblasti zadržení vody v krajině našeho regionu,“ dodal Jakobec.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

19 − devatenáct =