Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Strmými údolími Opavska podél Moravice, Melčského potoka i Melečku. Jako bonus technický unikát

Datum: 20.03.2017

Weisshuhnův-náhon-9-805x350

Opavsko není pouze rovinatá a zemědělsky obhospodařovaná krajina na hranicích s Polskem. K regionu patří také strmá, hluboká a malebná údolí, kaňon, kterým protéká řeka Moravice, nebo také bystřina Melečku v širokém údolí s chatovými osadami, zástavbou domů, ale i místy letních stanových táborů. 

Dnešní výlet začíná ve Filipovicích poblíž Melče zhruba patnáct kilometrů jižně od Opavy. Původně samostatná obec je v současnosti částí Hradce nad Moravicí. Prvních pět set metrů po modré turistické značce budeme klesat k poutnímu místu Maria Talhof. Kaplička se soškou Panny Marie byla původně vybudována v 18. století jako poděkování za zázračné uzdravení děvčátka, ta dnešní pochází z 19. století. Více informací najdete zde. Zde narazíme poprvé na Melčský potok, jehož proud nás bude provázet první část cesty.

Weisshuhnův-náhon-8Od poutního místa budeme pokračovat zhruba půl kilometru na rozcestí se žlutou turistickou značkou do Žabího údolí. To je v létě ideálním místem pro stanové tábory, jak je patrné z vybudované infrastruktury. Po žluté turistické značce pokračujeme po lesní cestě po proudu Melčského potoka. Zhruba po kilometru projdeme okolo zajímavé lokality s názvem U tří rybníků. Původní rybníky jsou nicméně již vypuštěné a zarůstají travou a křovím. Poblíž najdeme opravené stavení a studánku. Následně budeme zhruba kilometr a půl stoupat nad tok Melčského jezera až na rozcestí s červenou turistickou značkou, kterou se sem dá přijít také z Podhradí u Vítkova, ale vlastně až od vodní nádrže Kružberk nebo Budišova nad Budišovkou.

Vydáme se po červené turistické značce do údolí Moravice. Po kilometru a půl cesty podél řeky dojdeme k unikátní technické památce, která nás bude provázet další část naší cesty – Weisshuhnovu kanál. Náhon byl vybudován v letech 1889–1891, má délku 3,6 kilometru a zajišťoval dopravu dřeva a vody do papírny v Žimrovicích. V roce 2014 zvítězil v anketě MF Dnes o nejzajímavější místo Moravskoslezského kraje. Kanál je nadále udržovaný a cestou podél něj můžeme obdivovat technický um tehdejších inženýrů – skalnatý terén představoval výzvu v nutnosti vybudovat několik akvaduktů nebo prorazit několik tunelů. Více informací o unikátní stavbě najdete zde.
Cestu podél náhonu údolím řeky po zhruba 1,5 kilometru opustíme a vystoupáme nad strmé říční údolí a následně sejdeme do obce Žimrovice. Zde je velmi dobře vybudovaná turistická infrastruktura, takže je možné se v obci občerstvit v několika podnicích, ale i ubytovat.

Weisshuhnův-náhon-2Z Žimrovic budeme pokračovat proti proudu potoka Meleček, který z počátku protéká zástavbou domů, jejich zahrádkami, nebo pod přístupovými můstky. Rodinné domy jsou postupně nahrazeny chatovou osadou. Po zhruba dvou kilometrech tuto cestu opustíme a mírným stoupáním pokračujeme po cyklostezce. Po 1,3 kilometru se vrátíme zpět do údolí potoka, který přejdeme po můstku v lokalitě U srubu. Dále pokračujeme po cyklostezce, ale lesní cestičkou nad tokem potoka. Po 1,5 kilometru narazíme na modrou turistickou značku. Po ní vystoupáme z údolí potoka a po zhruba dvou kilometrech dorazíme zpět do Filipovic.
Naše dnešní trasa byla dlouhá zhruba 15,5 kilometru, vystoupali i sestoupali jsme zhruba 400 výškových metrů. Projít si ji můžete v každém ročním období.
Mapu naší cesty najdete zde.

FOTO: Marek Síbrt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

13 + 6 =