Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Zarybňování otrávené Bečvy pokračuje

Datum: 22.01.2021

Ryby-Becva

Již půl milionu korun vynaložili rybáři na zarybnění řeky Bečvy, kterou loni na konci září postihla ekologická havárie. Do řeky vysadili roční parmy, mníky, podoustve či ostroretky. Akce probíhá díky penězům z transparentního úču, na který dosud poslali lidé, ale i instituce z celé země přes milion korun. Informoval o tom Český rozhlas. 

„Z naší strany budeme určitě pokračovat ve vysazování ryb, u kterých se ukázalo, že uhynuly. Bečva je specifická proudomilnými rybami, jako jsou ostroretka, parma, jelec tloušť a další drobné ryby,“ uvedl jednatel severomoravského územního svazu rybářů Rostislav Trybuček. Do řeky by dále mělo přibýt například 30 000 kusů parem, které byly umístěny na odkrm do recirkulačního systému na Slovensko.

„Ze vsetínské Bečvy chceme odlovem a velmi šetrným převozem doplnit ročníky, které jsou schopny výtěru. Cyklus do pohlavní dospělosti je velmi dlouhý. Zkrátili bychom tak cyklus samoobnovy, pokud možno co nejpřirozenější cestou,“ řekl Trybuček. Zároveň ocenil všechny, kteří se rozhodli přispět na transparentní účet. „Sbírka nám velice pomohla, dalo by se z toho zaplatit i transfery ryb, které jsou finančně velmi nákladné,“ dodal jednatel svazu.

ČIŽP se ohradila proti reportáži v ČT

Česká inspekce životního prostředí se důrazně ohradila proti komentářům, které zazněly v rámci pořadu Reportéři ČT na téma Otrávené řeka IV., že by odebrání vzorků po havárii na Bečvě bylo nedostatečné a opožděné. Komentáře jsou podle ní manipulativní. Všechny složky, které byly v době po havárii na místě, odebíraly podle inspekce vzorky, včetně ČIŽP.  Svoji práci jsme odvedli profesionálně a podle platných zákonů, tvrdí inspekce.

Vyšetřování totiž podle Reportérů ČT čtvrtý měsíc přešlapuje na místě, přestože ministr životního prostředí Richard Brabec po havárii vyjadřoval přesvědčení, že viník bude v brzké době odhalen. Dopředu naznačoval, že jím není chemička DEZA z holdingu Agrofert. Opíral se o tvrzení Inspekce životního prostředí, která společnost DEZA okamžitě vyloučila z okruhu pachatelů. Dnes už to ani on, ani Inspekce veřejně netvrdí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

čtyři × pět =