Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Desítky stromů ve Vikýřovicích na Šumpersku ochrání domy a zadrží vodu

Datum: 21.11.2023

Stromy-Vykirovice

Obyvatelům Vikýřovic na Šumpersku, kteří bydlí podél frekventované Petrovské ulice protínající vesnici od severu na jih, se bude dýchat lépe. Radní zde nechali vysadit alej 61 stromů, které okolní domy ochrání před prachem a hlukem, a navíc pomohou se zadržováním vody. Výsadbu spolufinancovala Nadace ČEZ, obec a Olomoucký kraj.

„Stromy jsme vybírali ve spolupráci se zahradníky, aby byly vhodné do našich klimatických i prostorových podmínek. Těším se, že budou nejen přirozenou zelenou bariérou, ale že zároveň dojde ke zlepšení vsakování srážkové vody a jejího zadržování v krajině,“ řekla místostarostka Pavla Dudková. Na zahájení byli přítomni malí školáci, pro které to byla praktická ukázka školních předmětů v praxi.

Nadace ČEZ za dvacet let existence podpořila výsadbu 115 000 stromů více než 70 miliony. „Obě čísla opět narůstají, neboť právě probíhá podzimní výsadba. Zájem o grant Stromy je stále veliký – samosprávy, ale třeba i hasiči nebo další spolky, mohou na výsadbu zeleně získat až 150 000 korun. V přijatých žádostech stále převažují aleje a stromořadí, čím dál častěji se ovšem objevují i další nápady,“ doplnila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

jedenáct + 6 =