Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Liberecký kraj myslí na zadržování vody v krajině

Datum: 02.02.2022

lib

Zhruba šest tisíc nových stromů vysadila v roce Krajská správa silnic Libereckého kraje podél silnic II. a III. třídy a také na pozemcích po demolicích v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Dalších 12 alejí má přijít na řadu letos. Kraj rovněž spustil aplikaci pro lepší orientaci k tématu výsadby stromů a k údržbě silniční zeleně.

„Jsem rád, že úspěšně pokračujeme v trendu péče o aleje podél krajských silnic. Záleží nám nejenom na jejich estetické hodnotě, ale také praktickém využití. Stromy udržují krajinný ráz a přispívají k zadržování vody. Řidiči se také během průjezdu alejemi nemusí obávat neočekáváných prudkých nárazů větru, jelikož je stromořadí před nimi ochrání,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Aleje představují důležitý krajinný prvek. „Ochrání silnici před některými projevy nepřízně počasí, ale zejména jsou biotopem pro řadu živočišných druhů a podporují správnou funkci vodního režimu. Dalšími systematickými kroky kraje budou návrhy na výsadbu alejí také mimo krajské silnice, a to v rámci krajiny, polních cest a místních komunikací,“ řekl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Náklady se v roce 2021 vyšplhaly na tři miliony korun, podíl kraje přitom činil 20 % z této částky, tedy téměř 600 tisíc. „V této částce však není zahrnuta projektová příprava či jiné související služby včetně ošetření stávající zeleně či následná péče o zeleň vysazenou v předchozích letech,“ dodal statutární náměstek Sviták. Kraj má zpracovaný přehled stromořadí i elektronicky, a to v aplikaci Stromy a aleje v Libereckém kraji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

7 + třináct =