Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Dalších 350 milionů na sázení stromů

Datum: 24.07.2021

sazime-Cropped

Od 2. srpna bude pokračovat program ministerstva životního prostředí zaměřený na sázení listnatých stromů po celé republice. Díky němu ministerstvo opět podpoří individuální výsadby zeleně v obcích i v komunitách jako doposud, nově také MŽP podpoří i velké výsadbové projekty realizované neziskovými organizacemi nebo Místními akčními skupinami se zkušeností se sázením stromů.

Podle ministerstva je projekt snahou ozdravit českou krajinu a města a obce a lépe je tak adaptovat na probíhající změnu klimatu a zároveň podpořit celonárodní iniciativu „Sázíme budoucnost“, která si klade za cíl vysázet v Česku během pěti let 10 milionů stromů. „Každý, kdo má chuť a příležitost sázet, ať nezaváhá. Tato naše dotační aktivita se, jak známo, těší obrovskému zájmu. Při poslední naší výzvě vyčerpali zájemci všechny prostředky dva týdny před jejím oficiálním ukončením. Míra naší podpory bude i tentokrát až stoprocentní a zájemcům jako vždy zafinancujeme nejen nákup materiálu a výsadbu, ale i následnou péči o nové stromy. Dodávám ještě, že si vážím každé takové dobrovolné aktivity, každého vysazeného stromku. Je totiž obrovským přínosem pro krajinu, přírodu ale díky setkávání lidí při výsadbě hraje i velkou společenskou roli. Sázení stromů prostě lidi spojuje,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Díky předešlé finanční podpoře ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí ČR se za poslední dva roky vysadilo na 70 tisíc nových stromů. „V srpnu letošního roku příjem žádostí rozeběhneme a pokud se alokace nevyčerpá dříve, výzvy ukončíme na konci roku 2023. Malé výsadby mohou od nás získat podporu na projekt maximálně ve výši 250 tisíc korun, u velkých výsadeb to bude až 5 milionů korun. U nich navíc chceme znásobit naši snahu a budeme od organizací požadovat navýšení sumy na výsadbu v poměru minimálně 1:1 vůči naší podpoře,” doplnil ministr.

Podrobnější informace k programu si můžete přečíst zde. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

tři × 4 =