Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Za hlavní přivaděč nasadil JVS zálohu

Datum: 17.09.2023

JVS-Hamr

K mimořádné situaci došlo na začátku září na Českobudějovicku u osady Hamr nedaleko obce Doudleby na hlavním přivaděči surové vody o průměru 1 400 milimetrů. Ačkoliv kvůli ní došlo k několikadennímu přerušení  dodávky z přehrady Římov do úpravny vody Plav, situace podle Deníku potvrdila odolnost Vodárenské soustavy jižní Čechy.

Pracovníci JVS odhalili závadu 4. září. O nahlášení se postaral zemědělec, který upozornil na nezvykle zamokřený pozemek. Technici proto provedli nezbytné technologické manipulace a ve středu brzy ráno odstavili úpravnu od „římovské“ vody a vypustili potrubí v tomto úseku. Vzhledem k tomu, že se inkriminované místo nedařilo nalézt, protože voda na povrch pouze vyvěrala, úpravna vody Plav přešla na záložní zdroj surové vody u Vidova. Závada byla odstraněna během čtvrtka a noci na pátek.

„Půlstoletí stará ocelová roura praskla. Hlavní příčinou bylo pravděpodobně špatné uložení potrubí na kamenném podloží, následné poškození izolace a proreznutí,“ říká Michal Míček, provozní náměstek Jihočeského vodárenského svazu (JVS), který největší vodárenskou soustavu na jihu Čech vlastní a provozuje. Zákazníci největší poruchu na zařízeních za poslední tři roky nezaznamenali. Tedy ani v Písku nebo Českých Budějovicích, kde shodou okolností právě v této kritické době na jejich vlastních vodárenských řadech nastala také porucha.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

9 − 8 =