Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Červenec 1997: povodně v Beskydech

Datum: 15.07.2022

povoden-1997-povodne-bohumin1_denik-630-16x9

V červenci 1997 udeřila v České republice velká voda. Jednalo se o jednu z největších přírodních katastrof v Evropě za poslední desítky let. Za tehdejšími událostmi se ohlíží i vodaři ze společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava.

Jak uvedl mluvčí Marek Síbrt, v důsledku povodní a situace na vodních nádržích v beskydské části systému byla 7. července večer odstavena z provozu úpravna vody ve Vyšních Lhotách. Její provoz byl náhradním způsobem, kdy byla jako zdroj používána povrchová voda z řeky Morávky u jezu ve Vyšních Lhotách, obnoven v omezeném rozsahu 11. července.

„Úpravna vody v Nové Vsi pak byla vzhledem k extrémním hodnotám zákalu v surové vodě provozována na omezený výkon, jež byla schopna při dané kvalitě surové vody zajistit, a to na maximálně 700 litrů za sekundu. Díky snížení výroby, dosažení minimální filtrační rychlosti, současnému, takřka nepřetržitému praní filtrů a úpravě dávkovaných chemikálií byla i v této extrémní době vyráběna pitná voda vyhovující kvality. Situace byla nepřetržitě laboratorně vyhodnocována, aby mohla být výroba i prací cykly optimalizovány,“ vysvětlil Síbrt.

Od 10. července ale docházelo na ÚV Nová Ves k postupnému poklesu zákalu, mohlo být upraveno dávkování síranu hlinitého a postupně prodlužována doba pracích cyklů z šesti hodin na 24 hodin. Havárie přivaděče surové vody u údolní nádrže Morávka se projevila večer 6. července.

„7. července večer pak byla úpravna odstavena a byly zahájeny práce na havarijním propojení potrubí z čerpací stanice v Raškovicích. 8. července ráno začala výroba třiceti litrů vody za sekundu, aby bylo zajištěno zásobování pivovaru Radegast v blízkých Nošovicích. Vzhledem k havárii přivaděče z vodního díla Morávka (jehož oprava byla ukončena až 12. září) a nemožnosti odebírání surové vody z nádrže Morávka, bylo následně 11. července zprovozněno jímání surové vody z jezu na řece Morávce ve Vyšních Lhotách,“ doplnil Síbrt.

Foto: Frýdecko-místecký a třinecký deník 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 × dva =