Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Zákaz koupání v Plumlovské přehradě pokračuje

Datum: 28.08.2023

Plumlovska_prehrada

Krajští hygienici během srpna zakázali koupání v přehradě kvůli výrazně zhoršené kvalitě vody. Lidem totiž hrozí zdravotní rizika kvůli nadlimitnímu množství sinic, vodního květu, chlorofylu i odolných bakterií pocházejících z trávicího traktu lidí a zvířat. Na kvalitě vody se negativně podepisují sucho nebo nedostatek vody v přítocích.

Další vzorky vody hygienici z přehrady odebrali v pondělí 21. srpna. „Rozbory opět prokázaly nadlimitní množství sinic, vodního květu, chlorofylu i odolných bakterií pocházejících z trávicího traktu lidí a zvířat. Sinice obsahují látky, které mohou způsobovat alergické reakce. V závislosti na individuální citlivosti a době pobytu ve vodě se u koupajících mohou vyskytovat například kožní vyrážky, zarudlé oči nebo rýma. Některé druhy sinic mohou produkovat i jedovaté látky, toxiny, které mohou způsobit střevní a žaludeční potíže,“ potvrdili hygienici problémy v nádrži.

Přehrada zvládne extrémní povodeň

Stavební práce na přelivné zdi a vývaru pod hrází plumlovské přehrady, které trvaly rok a půl, byly dokončeny na podzim 2022. Významná nádrž splňuje požadavky na zabezpečení vodních děl. Přehrada by měla odolat desetitisícileté povodni.

„Provedli jsme kompletní rekonstrukci přelivné zdi bezpečnostního přelivu, přespárování dlažby ve spadišti a na dně skluzu, kompletní rekonstrukci vývaru pod hrází, opravu opěrné paty a pomístní opravu pravobřežního opevnění. Smyslem provedených opatření bylo bezpečné převedení extrémních povodní a prodloužení životnosti plumlovské přehrady. Po osmdesáti letech bezproblémového provozu si úpravy zasloužila,“ řekl dříve generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

12 + osmnáct =