Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Kroměříž zahájila dlouho očekávanou modernizaci krytého bazénu

Datum: 13.07.2023

Kromeriz-bazen

Vedení radnice se pustilo do komplexní opravy krytého plaveckého bazénu v ulici Obvodová. Bazén již nesplňuje současné standardy. Náklady dosáhnou téměř 50 milionů, město bude usilovat o dotaci. Podle starosty Tomáše Opatrného je současné vedení prvním, které se do podobného projektu pustilo.

Hlavní, pětadvacetimetrový bazén, nebyl deset let vypuštěn a znovu napuštěn. „Bazén není možné vypustit, protože trysky, které ho napouštějí, jsou zkorodované. Mohly by popraskat a bazén by se již znovu napustit nepodařilo. Hygienické normy však voda splňuje, samozřejmě s použitím odpovídajících technologií a postupů,“ popsal místostarosta Karel Holík.

Město zde také musí vyměnit třicet trysek. Z pohledu statiky je budova krytého bazénu, která byla zprovozněna v roce 1986, v dobrém stavu. „Není tak důvod k obavám, že by objekt nebylo možné rekonstruovat. Co se betonového skeletu budovy týče, provedeme pravděpodobně ještě v letošním roce udržovací práce, které prodlouží jeho životnost. Podle odborníků je předtím, než se pustíme do vnitřních prostor, potřeba vytvořit kvalitní tepelnou obálku, tedy objekt zateplit, vyměnit okna a dveře a rekonstruovat střechu, kterou do budovy bazénu zatéká,“ vysvětlil vedoucí odboru investic Libor Pecháček.

Úsporná opatření

Radnice chce na tuto etapu získat dotaci. „Díky těmto opatřením, která zahrnují například i instalaci fotovoltaické elektrárny na střeše bazénu, by se navíc měly snížit náklady na provoz budovy, které se nyní pohybují kolem 5,2 milionu korun ročně na spotřebu energií, 5,5 milionu na mzdy a pojištění zaměstnanců a zhruba milion na spotřební materiál, především na chemii a na rozbory vody, svozy odpadů a ostatní služby,“ uvedl dále místostarosta Holík.

Politický boj?

V plánu je i modernizace interiéru krytého bazénu. „Změní se prakticky všechno. Nové bude obložení bazénů, šatny, sprchy i prostory pro občerstvení. Budeme chtít, aby projektanti zahrnuli do rekonstrukce i instalaci atrakcí pro děti, v objektu bychom si přáli i wellness prvky. Jakmile budeme mít zpracovány podklady, veřejnost s možnou podobou bazénu po rekonstrukci seznámíme,“ konstatoval Opatrný. Aktuální stav bazénu je podle současného vedení předmětem vyhrocené politické atmosféry ve městě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

devatenáct − 19 =