Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Vydáno územní rozhodnutí na Nové Heřminovy

Datum: 29.06.2023

21740-Wavin_vodadnes_Treetank_1200x2002 VD-Nove_Herminovy

Stavební úřad v Bruntálu vydal územní rozhodnutí pro umístění stavby Vodního díla Nové Heřminovy na řece Opavě. Nádrž podle Povodí Odry řeší oba hydrologické extrémy, jak povodně, tak sucho, které jsou prohlubovány klimatickou změnou. Zahájení stavebních prací se předpokládá v roce 2027.

„Přehrada je bezpečné a ověřené řešení, které garantuje jak tlumicí efekt na povodňové vlny pro údolí toku Opavy, tak nalepšovací účinek pro zvolenou zabezpečenost odtoku vody z nádrže, a to i pro budoucí generace, které může ohrožovat klimatická změna,“ uvedl generální ředitel Povodí Odry Jiří Tkáč.

Jak dále informoval podnik, zahájení přípravných stavebních prací se předpokládá v roce 2026 a vlastní práce na přehradě by měly probíhat v letech 2027 až 2031. Na rok 2032 je plánováno napouštění nádrže, její zkušební a plné zatížení a následně uvedení do běžného provozu. Náklady jsou odhadovány na 4,26 miliardy. Vodní dílo Nové Heřminovy využívá synergického efektu a spolupracuje s malými nádržemi, říčními úpravami převážně prováděnými přírodě blízkým způsobem a komplexními pozemkovými úpravami v krajině, a tím se zajišťují výše uvedené účely.

V současnosti se podle vodohospodářů intenzivně pracuje na projektové dokumentaci pro stavební povolení přehrady Nové Heřminovy a na přípravě říčních úprav pod hrází, které se musí zhotovovat postupně směrem po vodě od obce Zátor, přes Brantice až po město Krnov, kde se myslí na využití toku a jeho okolí pro veřejnost, a to návrhem náplavek nebo propojením řeky a domů s pečovatelskou službou pro seniory.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

šestnáct − 8 =