Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Do pomoci Ukrajině se zapojily také vodárenské společnosti

Datum: 25.03.2023

Pomoc-Ukrajine

Od barbarského a bezprecedentního útoku ruské armády na sousední a suverénní Ukrajinu uběhl více než rok. Za tu dobu dodala Česká republika Ukrajině desítky tanků, bojových a obrněných vozidel či další těžké vojenské techniky. Český stát za posledních dvanáct měsíců poskytl napadené zemi výcvik a materiál za 10 miliard, za dalších 30 miliard dorazil na Ukrajinu materiál na základě licencí vydaných českým výrobcům vojenské techniky a munice. Obyvatelé přispěli prostřednictvím řady sbírek na vojenskou techniku přes 1,5 miliardy.

Redakce vodarenstvi.cz oslovila také několik vodohospodářských společností a zajímala se, jakým způsobem se zapojili do pomoci vodohospodáři nebo zdali firmy posilují bezpečnost strategických vodárenských objektů.

RAVOS posílil bezpečnost infrastruktury

Hned po vypuknutí ruské agrese věnovala západočeská vodárenská společnost RAVOS tisíc korun za každého zaměstnance prostřednictvím nadace Člověk v tísni – SOS Ukrajina, celkem se jednalo o 65 000 korun. Sbírka samotných zaměstnanců vynesla přes 37 000 korun a za 44 000 korun společnost věnovala v koordinaci s městem Rakovník elektrocentrálu pro uprchlický tábor. Ředitel Hynek Kloboučník uvedl, že rovněž vytvoří jedno pracovní místo pro pracovníka z Ukrajiny. RAVOS v souvislosti s konfliktem posílil bezpečnost strategických vodárenských objektů.

Firmy se setkávají s kybernetickými útoky

VAK Beroun se před rokem připojil k nabídce, kterou za členy posílal SOVAK ČR hned na začátku války. „Prozatím jsme nebyli ukrajinskou stranou osloveni, ale předpokládáme, že naší pomoci bude zapotřebí více po skončení války. Bude nutné co nejrychleji obnovit fungování veškeré infrastruktury. Jsme na to připraveni,“ řekl pro vodarenstvi.cz ředitel Jiří Paul.

Firma dlouhodobě vnímá citlivost bezpečnosti klíčové infrastruktury. „Bezpečnost byla silným tématem již před konfliktem, válka na Ukrajině samozřejmě řadu věcí urychlila. A lze mezi to počítat i posílení bezpečnosti kybernetické. Skutečně hned od počátku války čelily naše systémy násobnému navýšení pokusů o proniknutí do našich IT systémů. Můžeme tedy bez nadsázky říci, že některé válečné hrozby zažíváme na vlastní kůži i v České republice, ač se o tom moc nemluví,“ přiblížil problematiku z pohledu berounských vodohospodářů Paul. S kybernetickými útoky se ale setkal i RAVOS.

Pomáhají i v Ostravě

Do aktivní pomoci se zapojily Ostravské vodárny a kanalizace. Společnost například přispěla 50 000 korun na nákup multifunkčního vozidla VW Crafter, jehož využitelnost je rozmanitá také v budoucnu při mnoha dalších zdravotnických, sociálních a humanitárních akcích. „Vedení společnosti navíc rozhodlo o materiální pomoci uprchlíkům z války ničené Ukrajiny formou nákupu potravin, drogistického zboží, dětské výživy a hygienických potřeb v celkové výši 25 000 korun,“ doplnila pro vodarenstvi.cz mluvčí Radka Vanková.

Společnost SmVaK pak od počátku ve spolupráci s organizací ADRA pomáhala s nákupem hygienických pomůcek pro uprchlíky z Ukrajiny, kteří našli provizorní ubytování ve vybraných místech v regionu. Během roku 2022 také zintenzivnila práce na zajištěné kybernetické bezpečnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

šest − 4 =