Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Zemědělská škola v Lanškrouně využije dešťovku

Datum: 03.03.2023

Dotace-Destovka-3

Radní Pardubického kraje vyhlásili výběrové řízení na projekt hospodaření se srážkovými vodami v areálu Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně. Náklady se budou pohybovat kolem 29 milionů.

„Na zemědělské škole se dá dešťová voda smysluplně využít, chceme jí proto poskytnout takové podmínky, aby byla schopna s vodou řádně hospodařit. V areálu školy budou umístěny tři retenční nádrže s čerpadly, do kterých bude svedena dešťová voda z budov. Zadržená voda poslouží provozním potřebám hospodářských objektů, tedy například k mytí kravína, napájení drůbeže, skrápění jízdáren či závlaze pastvin a zeleně vnitřního dvora,“ sdělil radní zodpovědný za školství Josef Kozel.

Podle předběžných předpokladů by měla stavba vyjít na 28,8 milionu korun včetně daně. „Značnou část nákladů by měla pokrýt dotace ze Státního fondu životního prostředí ČR v Národním plánu obnovy. Její maximální výše přesahuje 25 milionů korun, což by nám s financováním projektu výrazně pomohlo,“ doplnil radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.

Dešťovku využijí i v Brandýse nad Labem

Pro základní školu Na Výsluní pořídí tři nádrže na dešťovou vodu také Brandýs nad Labem. Město vybralo společnost Ekostav, která by s pracemi začala na jaře. Na projekt za 5,6 milionu získal Brandýs dotaci přes čtyři miliony. „Sběr dešťovky Na Výsluní je součástí již nějakou dobu probíhajícího projektu energetických úspor. Budova byla zateplena, došlo k výměně oken, a to nejen zde, ale také v dalších školních budovách ve městě, škola má také novou kotelnu,“ uvedla v lednu za město Kateřina Stránská.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

jedenáct − osm =