Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Mendelova univerzita bude hospodařit s energiemi a vodou

Datum: 16.11.2022

mendelova_univ_17

Mendelova univerzita v Brně má nového rektora, tím je Jan Mareš. Pod jeho vedením čekají univerzitu i významné investiční akce. V rozhovoru pro magazín Průmysl Dnes to uvedl prorektor pro internacionalizaci a vnější vztahy Jiří Skládanka.

„Aktuálně soutěžíme dodavatele na rekonstrukci pily v Olomučanech. Cena bude více než 100 milionů korun. MENDELU je jedním z největších vlastníků lesa na Moravě, takže inovování technologií je pro nás velice podstatné. Pilu využíváme k výukovým, výzkumným i provozním účelům. Velkou investicí bude rozsáhlá rekonstrukce výzkumných a výukových laboratoří zaměřených na problematiku nanotechnologií. Tímto krokem navazujeme na inovační strategii Jihomoravského kraje, kde jsou moderní technologie jedním z klíčových témat,“ sdělil pro Průmysl Dnes Skládanka.

Srážkovou vodu univerzita využije například k zavlažování 

Projekt bude podle něj realizován na etapy s odhadovanou cenou kolem 220 milionů korun a realizací v letech 2023 a 2024. „Současně se snažíme hospodařit s energiemi a vodou. Plánujeme pokrytí střech v kampusech v Lednici a Brně fotovoltaickými panely, o čemž v současné době komunikujeme s památkáři. Na příští rok potom plánujeme projekt ohledně hospodaření s vodou. Srážkovou vodu chceme využít například k zavlažování botanické zahrady, případně bychom nedostatek vody pokryli vlastním vrtem. Nyní totiž zavlažujeme vodou z klasického vodovodního řadu,“ doplnil k vodnímu hospodářství univerzity prorektor.

Kompletní rozhovor si můžete přečíst zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

pět + 11 =