Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Povodí Vltavy vyhlásilo architektonickou soutěž o návrh nového provozního střediska ve Strakonicích

Datum: 03.01.2023

Povodi_Vltava

Státní podnik Povodí Vltavy se poprvé ve své historii vydal cestou architektonické soutěže, a to při hledání podoby nového areálu svého provozního střediska ve Strakonicích. Zařadil se tak zatím pouze k několika málo zadavatelům ze státní sféry, kteří zvolili tento způsob výběru nejlepšího návrhu a týmu, se kterým jej dopracují v projekt i realizaci. Uchazeči mohou podávat své návrhy do 5. dubna 2023. Porota zasedne po Velikonocích a zahájení samotné stavby je plánováno na rok 2025.

Ambice tohoto nového provozního střediska, coby příkladného využití státních prostředků a vzorového přístupu v zodpovědném zacházení se zdroji, ať už se jedná o vodu, materiál či pozemek, jsou velké, a tudíž ani očekávání Povodí Vltavy od návrhů, se kterými se v soutěži setká, nejsou skromná.

„Jsme organizací, která se při výkonu svých činností řídí šetrným přístupem k ochraně životního prostředí, zaměřuje se čím dál více na využívání moderních nízkoenergetických komponentů, obnovitelných zdrojů, snižování dopadů uhlíkové stopy, tedy na odpovědný přístupe k životnímu prostředí. Proto předpokládám, že spolu s architekty vytvoříme mým kolegům, kteří pracují nejen s řekou Otavou, ale v celém jejím povodí, adekvátní, zdravé a kvalitní zázemí sladěné s nejvyššími požadavky na ochranu životního prostředí a přírodních zdrojů, v celkovém souznění s místní lokalitou,“ komentuje vyhlášení soutěže generální ředitel Povodí Vltavy  Petr Kubala.

Odbornou architektonickou obec budou reprezentovat David Kong z britského studia Foster + Partners, Viktorie Součková z pražské pobočky kanceláře Bogle Architects, a z brněnského studia KOGAA Viktor Odstrčilík, kteří budou doplněni odborníky z řad zadavatele.

Jedním ze základních poslání státního podniku Povodí Vltavy je výkon správy povodí a správy vodních toků, kam lze zařadit i vytváření podmínek pro racionální, šetrné a ekologicky únosné využívání vodních toků. Přesně takový by měl být nový areál provozního střediska Strakonice. Racionální ve svém uspořádání a architektonické formě, šetrný ve způsobu svého provozu i v nákladech na něj a ekologický nejen v tom, jak zachází s vodou, ale i s energiemi a použitými materiály.

Soutěž je jednofázová a její organizaci zajišťuje MOBA studio. Zejména je to ale soutěž otevřená, tedy anonymní, s rovnou šancí všech účastníků získat navazující zakázku výhradně na základě kvality svých návrhů, které mohou podávat až do 5. 4. 2023. Porota zasedne po Velikonocích a s tím nejúspěšnějším, kterého pro strakonické středisko vybere, předpokládá Povodí Vltavy uzavřít smlouvu již v létě. Zahájení samotné stavby je plánováno na rok 2025.

Detailní informace k soutěži jsou k nalezení na internetových stránkách:

https://cceamoba.cz/souteze/pvl

https://zakazky.eagri.cz/contract_display_17645.html

Kontakt na organizátora soutěže: Karin Grohmannová,  karin@cceamoba.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

pět × pět =