Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Meziroční růst inflace v Česku opět zrychlil. Spotřeba vody zase klesá

Datum: 14.04.2022

Muz-poliva-zahradu

Inflace v Česku v březnu zrychlila meziroční růst na 12,7 procenta z únorových 11,1 procenta. Je nejvyšší od května 1998, kdy dosáhla 13 procent. Nejvíce zdražily pohonné hmoty, které byly v březnu o polovinu dražší než před rokem, za teplo a teplou vodu si lidé museli připlatit o 13,9 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

„Spotřebitelské ceny vzrostly oproti loňskému březnu o 12,7 procenta. Nejvýraznější zrychlení cenového růstu jsme zaznamenali u pohonných hmot, které byly v březnu o polovinu dražší než před rokem. Například Natural 95 se u čerpacích stanic prodával průměrně za zhruba 44,50 Kč za litr a nafta za 47 korun za litr,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu Pavla Šedivá.

Největší vliv na meziroční růst cenové hladiny měly v březnu podle statistiků opět ceny v oddíle bydlení, kde kromě nákladů vlastnického bydlení vzrostly ceny nájemného z bytu o 4,4 procenta, vodného o 5,3 procenta, stočného o 6,4 procenta a tuhých paliv téměř o pětinu.

Spotřeba vody v Česku dlouhodobě klesá, cena roste

Letos si za vodu lidé připlatí téměř o šest procent víc. Rozdíly jsou místy až trojnásobné.  Na některých místech odběratelé zaplatí o čtvrtinu více než loni, jinde si o pár procent polepší, v průměru obyvatelé Česka za přívod pitné vody a odvádění odpadních vod zaplatí 97,53 koruny, což je asi o pět korun za kubík více než loni (5,6 %).

Kalkulace je prováděna podle platných předpisů pro věcně usměrňované ceny. Společnosti musí při stanovování vodného a stočného respektovat regulatorní pravidla. Cenovou politiku reguluje ministerstvo financí. Při tvorbě ceny hrají klíčovou roli dva pojmy.

Nejprve jsou to ekonomicky oprávněné náklady pořízení, zpracování a oběhu zboží doložitelné z účetnictví, které prozkoumá kontrolní orgán ministerstva financí. Druhým je přiměřený zisk, který se následně zahrnuje do kalkulace. 1. října 2021 byly na internetové stránce ministerstva financí publikovány závazné formuláře pro kalkulaci pro rok 2022. Jsou k dispozici zde.

 

Zdroj: Český rozhlas, Seznam Zprávy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dva × 3 =