Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Od zdroje do kohoutku, cesta vody je dlouhá

Datum: 19.01.2022

pitna-voda-kohoutek_denik-630-16x9-630x350

Drtivá většina Čechů odebírá pitnou vodu z vodovodu. Podle údajů Českého statistického úřadu z loňského roku je u nás na vodovod napojených přes deset milionů lidí, tedy téměř 95 procent populace. Celková spotřeba přitom oproti předchozímu roku mírně poklesla.

Cesta vody od zdrojů, které jsou povrchové či podzemní, až do kohoutků v našich domácnostech je dlouhá. V některých případech je možné získat z podzemí pitnou vodu bez dalších úprav, ale to jsou spíše výjimky, upozornil Deník.

Upravená voda se prostřednictvím čerpacích stanic dostává buď přímo ke spotřebitelům, nebo do vodojemů, které slouží k vyrovnání spotřeby, ale i tlaku. Voda se přepravuje buď gravitačním způsobem, tedy samospádem, který nepotřebuje žádná čerpadla, nebo výtlačným způsobem.

Podle SOVAK ČR patří Česká republika mezi země s vysokou kvalitou pitné vody a dobře fungujícím systémem kontroly. Pravidelné odběry vzorků vody a kontrolu její kvality provádějí jak provozovatelé vodovodních sítí, tak orgány ochrany veřejného zdraví. Odebrané vzorky se analyzují v akreditovaných laboratořích a výsledky se ukládají do celostátní databáze, kterou provozuje Státní zdravotní ústav a hygienické stanice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 − tři =