Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Brněnská přehrada připravena na zimu

Datum: 12.11.2021

2021-11-11-vd-brno-opatreni-big

Po vydařené letní sezoně je nádrž Brno připravená na zimu. Srážení fosforu i provoz aeračních věží byl ukončen na konci září a v průběhu října je specializovaný tým potápěčů sklopil. Informovalo o tom Povodí Moravy.

Od dubna do září zajišťovalo dvacet věží provzdušňování vodního sloupce a promíchávání vody. Společně se srážením fosforu na přítoku do nádrže se totiž vytvářejí v Brněnské přehradě podmínky, které mají bránit masivnímu přemnožení sinic. „Letošní rekreační sezóna proběhla úspěšně. V říjnu jsme ukončili srážení fosforu, postupně jsme začali sklápět všech dvacet aeračních a destratifikačních věží, vyměnili jsme značení na hladině za zimní a následně jsme snížili hladinu na zimní kótu. S koncem října jsme všechny práce dokončili a přehrada je připravená na zimu,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

V současnosti je hladina v nádrži čtyři metry pod maximální hladinou zásobního prostoru a na této úrovni zůstane konce zimy, kdy vodohospodáři využijí zvýšených průtoků k opětovnému naplnění. Jihomoravský kraj, statutární město Brno a Povodí Moravy také společně zajišťují třetí etapu projektu Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži 2018 – 2022.

„Realizovaná opatření spočívají ve srážení fosforu na přítoku do Brněnské přehrady, který je hlavní živinou pro sinice. Dále je v provozu aerační systém v hlavním jezeře, který pomáhá okysličovat vodu u dna a promíchává celý vodní sloupec, kdy okysličenou vodu z vrchních vrstev posunuje směrem ke dnu a tím ztěžuje životní cyklus sinic,“ doplnil Gargulák.

100 tun odpadu

Povodí Moravy také na jaře vyklidilo sto tun odpadu a naplavenin, které do přehrady přinesly zvýšené průtoky v tocích v průběhu zimy. Naplaveniny se držely u hráze, odkud je vodohospodáři vytáhli pomocí těžké techniky. Další byly roztroušeny v různých místech přehrady. Zaměstnanci Povodí Moravy díky bagrům a jeřábů odebírali spláví z hladiny a nakládali ho na nákladní auta. Dále proces usušení a roztřídění na plasty, dřevo a další, po kterém je možné vytěžené spláví ekologicky zlikvidovat.

Vodohospodáři zároveň museli brát ohled na počasí a povětrnostní podmínky. V roce 2020 se jim podařilo odklidit z nádrže a jejího okolí více než 500 tun materiálu. Některé druhy mají nepříznivý vliv na kvalitu vody. Přehrada dříve sloužila jako zásobárna vody pro Brno, k rekreaci a také jako zdroj elektrické energie. Je také nazývána vodní nádrž Brno, dříve jako Kníničská přehrada.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

sedm − 1 =