Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Protipovodňová opatření v Domažlicích

Datum: 20.08.2021

16291012355288-231-hraz-2-1

Kamenné protipovodňové zídky a sypanou hráz pro suchou nádrž budují Domažlice v rokli pod Veselou horou, zvanou Vavřinec. Stavební akce za tři miliony má být hotová do konce září a díky ní bude ochráněná přilehlá část města před vodou z přívalových dešťů.

„V současné době jsou hotové dvě kamenné hrázky, mělo se pokračovat výstavbou třetí na nejvyšším bodě Vavřinecké rokle, a nakonec by stavbaři dělali sypanou část v dolní části. S ohledem na deštivý průběh léta byl změněn pořad prací. Nejprve bude dobudována sypaná hráz, která bude schopna zachytit případnou přívalovou vlnu z prudkého deště ve větším objemu než hrázka nahoře na začátku kaskády,” řekl místostarosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL).

Díky přehrazení se v rokli vytvoří prostory, které se budou naplňovat vodou pouze při stékání srážek do rokle a současně zadrží i splaveniny. Jakmile se jednotlivé přehrážky zaplní, budou sloužit jako konsolidační nádrž. Suchá nádrž ve spodní části rokle zase bude zadržovat srážkovou vodu a sníží její průtok. Nově zde vyroste také dřevěný chodník pro případnou obsluhu a kontrolu nových objektů. Ten budou moci využít pěší a cyklisté.

Náklady jsou vyčísleny na 2,96 milionu korun a v plné výši je podpořilo ministerstvo zemědělství. Dobové prameny hovoří, že splavování půdy v rokli chtěli představitelé města zabránit už před 150 lety, kdy nechali v tehdy zcela holé rokli vysázet stromy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dvanáct − 6 =