Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Dokončena další etapa protipovodňových opatření Přerova

Datum: 18.06.2023

Protipovodnova_opatreni-Prerov

Povodí Moravy zdárně dokončilo další etapu protipovodňových opatření města, stavba protipovodňových zdí probíhala na několika místech a součástí opatření byla také stavba hradidlových komor a dodávka mobilního hrazení. Etapu slavnostně ukončil ministr zemědělství Zdeněk Nekula, primátor statutárního města Přerova Petr Vrána a generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Stavba navazuje na realizovaná opatření v lokalitě U Kazeta a na nábřeží Dr. E. Beneše. Řeka Bečva způsobila v posledních desetiletích řadu povodní.

„Protipovodňová opatření v Přerově jsou součástí opatření, která chrání města a obce v celém Pobečví. Konkrétně v Přerově bylo nezbytné zajistit ochranu před průtokem až 750 m³/s, což odpovídá padesátileté povodni. Připravovaný boční suchý poldr u Skaličky zajistí, aby byli obyvatelé Pobečví chráněni před důsledky povodně o rozsahu povodně v roce 1997,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Betonové nábřežní zdi

Stavba podle vodohospodářů spočívala ve vybudování dvou protipovodňových betonových nábřežních zdí včetně mobilního hrazení a opatření na stokové síti, která mají při povodních zabránit zpětnému zaplavení přes kanalizační síť. Nové protipovodňové zídky vyrostly v lokalitách nad jezem a u tenisových kurtů. „Stávající protipovodňová opatření jsme doplnili o protipovodňové zídky v celkové délce 750 metrů. Opatření zamezí nejen průniku vody z řeky Bečvy, ale také průsakům podzemních vod. Protipovodňové zídky doplní opatření na stokové části města, aby se voda nedostávala do zástavby kanalizační síti, a mobilní hrazení, která budou instalována v době hrozící povodně,“ vysvětlil Václav Gargulák.

Primátor ocenil práci vodohospodářů

Tato ochrana znamená třetí významné opatření města před velkou vodou. „Mám radost nejen z toho, že se nám podařilo posílit ochranu Přerova před povodněmi, ale také z toho, že takto rozsáhlá výstavba protipovodňových opatření výrazně nezasahovala do chodu města. Nově je chráněna část města kolem tenisových kurtů, kde se voda dříve rozlévala již při dvacetileté povodni. Kolem zídky jsme nainstalovali několik prvků, které přispějí k vyšší atraktivitě stezky podél Bečvy a zpříjemní procházky a projížďky podél vody nejen našim obyvatelům, ale také návštěvníkům města,“ doplnil primátor Petr Vrána. Práce odstartovaly v březnu 2022 a byly dokončeny v řádném termínu v květnu 2023. Celkové investiční náklady činí přes 70 milionů. Hrazeny jsou z dotace ministerstva zemědělství, vlastních zdrojů Povodí Moravy a finanční spoluúčasti Přerova.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

šestnáct − 9 =