Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Obrovský zájem o napouštění bazénů

Datum: 19.06.2021

3345578d-9b7f-4df7-a810-8ad5c6c38dcb_800_600_fit

Vodárenské společnosti evidují denně stovky žádostí o napouštění bazénů. Na řadě míst jsou několikatýdenní čekací doby. Tématem se zabývala Televize Nova.

Podle mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Iveta Kardianové čeká jen v okrese Ústí nad Labem 11 zájemců, až jim firma oznámí termín napouštění bazénů. Služba v průměru vyjde na 3000 korun. Při napouštění z vodovodu zaplatíte kromě vody také stočné, u cisterny sice stočné neplatíte, ale musíte počítat s cenou dopravy.

Až měsíční čekání

Například v Plzni dokážou vyřídit aktuální objednávku až v půlce července. Na Pardubicku vodohospodáře oslovují desítky lidí týdně. Na některých místech však není tolik cisteren, takže vodárny doporučují napouštět bazény během noci. Lidem z obcí zásobovaných z vodojemů s dováženou vodou se napouštění bazénů z kohoutku nedoporučuje. Bazén je vhodné napouštět pozvolna, klidně několik dnů a ideálně mimo odběrové špičky.

Doma napouštějte nejlépe v noci

„Problémy mohou přijít v momentě, kdy se rozhodne větší množství odběratelů v lokalitě napouštět prostřednictvím přípojky bazén ve stejný čas, a lidé ho chtějí mít navíc napuštěný co nejrychleji. Při náhlém zvýšení odběru může dojít ke změnám hydraulických poměrů vyvolaným vysokou rychlostí proudění vody v potrubí. To má za následek uvolňování usazenin a zákal vody, který se může dostat do poměrně širokého okolí. Nárazové odběry mohou také způsobit pokles tlaku vody. To se negativně projeví u ostatních odběratelů, kteří můžou být omezeni v odběru ze sítě,“ vysvětlil ředitel vodovodů společnosti SmVaK Ostrava Milan Koníř.

Pozor na tvorbu vodního kamene

Kromě základních chemických ukazatelů, jako jsou hodnota pH nebo tvrdost vody doporučují odborníci sledovat i bakteriální znečištění, které by mohlo být příčinou nepříjemných kožních či zažívacích problémů. V případě vyšší tvrdosti vody také dochází k reakci s prostředky k dezinfekci vody a mohou se vysrážet některé kovy. To má za následek nejen tvorbu vodního kamene a povlaků na stěnách bazénů, ale třeba i nevzhlednou barvu vody.

Foto: Mountfield

Jeden komentář k “Obrovský zájem o napouštění bazénů

  1. Lukáš napsal:

    Já si teda léto bez bazénu taky nedokážu představit. Je to taková pohoda, když přijedete z práce a můžete se hned ovlažit. Chození na koupaliště jsem úplně nesnášel, tak jsem byl radši zalezlý doma a léto jsem si vůbec neužil. Teď máme velký plastový bazén z https://www.albixon.cz/bazeny/ a léto od té doby miluju.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

jedna × 5 =