Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Únik kyanidu do Bečvy bude vyšetřovat sněmovní komise

Datum: 25.04.2021

1281519-otravena-reka-becva-base_16x9.jpg

Sněmovna schválila zřízení vyšetřovací komise k ekologické havárii na řece Bečvě, kam před několika měsíci unikl kyanid, který zabil desítky tun ryb. Komise bude mít devět členů, každý z poslaneckých klubů bude moci navrhnout jednoho člena. Výsledky svých zjištění by měla prezentovat do pěti měsíců od svého vzniku.

„Pokud bude komise zřízena, bude to precedens a bude to poprvé, co komise vznikne k živému vyšetřovacímu spisu policie,” argumentoval proti jejímu vzniku ministr životního prostředí Richard Brabec. Komise bude mít za úkol zejména shromáždit veškeré podklady k ekologické katastrofě z 20. září i následným haváriím. Dále by měla vyhodnotit správnost postupu dotčených orgánů státu a jiných osob, jejich případná procesní pochybení či liknavost.

Brabec přísahal na zdraví blízkých

Brabec před několika týdny tvrdě odmítl obavy opozice z toho, že kauza vyšetřování ekologické havárie na Bečvě vyzní do ztracena. Podle svých slov může přísahat na zdraví blízkých, že kauza není zametána pod koberec. „Nikdo nic nezakopává pod koberec. To vám mohu odpřisáhnout na zdraví všech nebo všeho, co je mi blízké,“ řekl v prvním polovině března místopředseda ANO. Dále se ohradil proti tvrzení, že jako někdejší ředitel Lovochemie, která rovněž patří do holdingu Agrofert, nemá vztah k životnímu prostředí. „Jestli si myslíte, že bývalý ředitel chemičky trhá mouchám křídla a dusí zvířátka, tak se prosím omluvte,“ řekl poslanci ODS a starostovi Uherského Hradiště Stanislavu Blahovi.

Toximetr pro monitoring vody v Bečvě

Zařízení bude stát u Lhotky nad Bečvou na Vsetínsku. Uvedeno do provozu by mělo být do konce června. Ten bude podle mluvčí ministerstva životního prostředí Petry Roubíčkové zajišťovat Výzkumný ústav vodohospodářský ve spolupráci s Povodím Moravy. Bude se jednat o stavbu, to znamená, že bude potřeba vyřídit různá povolení pro stanice a samozřejmě vysoutěžit zhotovitele, uvedla Roubíčková.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 + 13 =