Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Jaká bude podoba nádrže Skalička na Bečvě?

Datum: 11.01.2021

Skalicka

Ministerstvo zemědělství předložilo 4. ledna Vládě ČR materiál o stavu protipovodňových opatření na řece Bečvě. V souvislosti s první etapou se připravují technická a přírodě blízká opatření, která zajistí převedení padesátileté vody. Budou stát více než 1,7 miliardy. Dokončení se předpokládá v roce 2027. Ve II. etapě dojde k výstavbě vodního díla Skalička.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) sdělil, že jeho nejvhodnější varianta, suchý poldr nebo víceúčelová nádrž, bude na základě analýzy vybrána v roce 2021. Výkupy pozemků by měly být dokončeny v roce 2023. Do konce roku 2020 se podařilo vykoupit pozemky za 690 milionů.

„Vzhledem ke změně klimatu a k potřebě zajištění dostatečných vodních zdrojů jsme došli s ministerstvem životního prostředí ke shodě, že se posoudí varianty technického řešení, které umožní reagovat na oba hydrologické extrémy, tedy povodně i sucho. Na základě analýzy letos vyhodnotíme pět variant technického řešení vodního díla Skalička a vybereme nejvhodnější variantu,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Analýzu vypracuje České vysoké učení technické v Praze, Biologické centrum Akademie věd ČR a Vysoké učení technické v Brně, přičemž se jedná o první zpracování takto rozsáhlé a podrobné analýzy v oblasti vodního hospodářství v ČR. Pro zajištění objektivity a kvality výstupů byla také podle ministerstva zemědělství pro zpracování oslovena výlučně akademická pracoviště, která jsou zastoupena předními kapacitami v dané oblasti, vychází se rovněž ze zkušeností v zahraničí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

devatenáct − jedna =