Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Nouzová opatření v JAR kvůli extrémnímu suchu

Datum: 02.11.2019

Cape-Town

Jih kontinentu sužuje extrémní sucho. Jihoafrická republika tak začne vydávat vodu na příděl. Za její nedostatek může podle agentury Reuters vysoká spotřeba a neobyčejně horké a suché léto s podprůměrnými srážkami. Množství vody v přehradách kleslo oproti roku 2018 až o 60 procent.

Ministr Lindiwe Sisulu zdůraznil, že JAR pracuje na tom, abych se vyhnula obávanému fenoménu nazývanému Den nula, proto zavádí omezení spotřeby vody. Den nula označuje situaci, kdy by vyschly kohoutky v domácnostech.

Loni se takovému scénáři těsně vyhnulo turisty oblíbené Kapské Město, které minulý rok vyhlásilo stav nouze a omezilo spotřebu vody na 50 litrů na člověka na den, což se rovná zhruba pětiminutové sprše. „Příchod deště je čím dál tím těžší určit. Všímáme si, stejně jako obyvatelé jiných míst planety, že období sucha se prodlužuje, je krutější a intenzivnější. Klimatická změna je reálná a ovlivňuje Jihoafrickou republiku,“ sdělil také ministr.

Obdobné sucho letos postihlo také Botswanu či Zimbabwe, kde se kvůli nedostatku zdrojů dostávají do konfliktu divoká zvířata s lidmi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

tři × 4 =