Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Vicarious chce umělou inteligencí soupeřit s lidským mozkem

Datum: 29.12.2016

artificial-intelligence-image

Vicarious neplánuje svůj produkt představit veřejnosti příští rok nebo během dalších 5 let. Ale investory, kteří do tohoto start-upu vložili přes 70 miliónů dolarů to ani trochu neznepokojuje. A vůbec se nejedná o neznámé tváře. Mezi největšími investory jsou Jeff Bezos – zakladatel Amazonu, Mark Zuckerberg – zakladatel Facebooku a Elon Musk – šéf Tesla Motors a SpaceX. Představení produktu za 15 až 20 let se zdá jako věčnost v Silicon Valley, které je známé rychlým uváděním technologických novinek na trh, ale Vicarious rozhodně nepracuje na ničem, co bychom si v minulosti mohli byť jen představit.

Investice do budoucna

Lidé, kteří do Vicariousu investují, chápou, že umělá inteligence je další zásadní technologií, která bude svět hnát dopředu. Pokud se podíváme zpětně na technologickou evoluci, jako byl nástup auto­mobilismu, telekomunikací, počítačů a internetu, je výzkum, vývoj a následné využití umělé inteligence beze­sporu tím největším skokem lidstva v oblasti technologií ve smyslu obecného dopadu na svět. Umělá inteligence je fenoménem nové doby – zatím pro řešení určitých úzce specializovaných věcí. Neporadí si s komplexními úkoly jako člověk. To by se ale mělo v budoucnu změnit.

Inspirace lidským mozkem

Vicarious směřuje dále. Podstatně dále. Chce vytvořit obecnou umělou inteligenci, která je podobně jako lidský mozek, schopná se adaptovat na jakoukoliv situaci a řešit komplexnější úlohy, která bude v případě potřeby také schopná improvizace. Obecná umělá inteligence má daleko širší pojetí, musí být schopná zpětné vazby od několika smyslů najednou a najít kreativní řešení neznámých problémů, to vše s minimálními daty. Pro někoho se to může zdát jako znovu vytvořit lidský mozek. Vicarious používá mozek jen jako inspiraci, přičemž používá počítačový přístup ke schopnosti zpracování infor­mací mozkem. Dává přednost zpětné vazbě, která je více v souladu s lidským poznáváním. Podobně klade větší dů­raz na roli času a provedení.

Široké využití

Role takové umělé inteligence je poradit si s úkoly, které jsou pro člověka příliš obtížné nebo příliš nebezpečné, jako je úklid po úniku v jaderném reaktoru či léčba pacientů s vysoce nakažlivými chorobami. I když Vicarious běžně nesděluje informace o tom, jak daleko je vývoj jejich technologií, tak v roce 2013 oznámili, že jejich algoritmy jsou schopny vyřešit captcha testy. Dobré výsledky v těchto testech ještě neznamenají obecnou umělou inteligenci, ale je to určitě krok směrem, kam se společnost v budoucnu směřuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

osm + jedenáct =