Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Desítky dobrovolníků uklízely okolí Slezské Harty

Datum: 12.04.2024

1336-preview

Český rybářský svaz, Územní výbor pro Severní Moravu a Slezsko, spolu s Povodím Odry pořádá každoročně jarní úklid břehů Slezské Harty. V sobotu 6. dubna proto vyrazila padesátka lidí do úklidů břehů a okolí největší, ale zároveň nejmladší, přehrady v moravskoslezském regionu. Jak bylo už nikterak příjemnou tradicí, dobrovolníci museli odklízet takový materiál, jako jsou pneumatiky, sutiny ze staveb, nebo i kapotáž staré motorky.

Sesbíraný odpad následně putoval po cestě i po hladině. Lodního svozu se ujal jednatel Českého rybářského svazu Rostislav Trybuček, za Povodí Odry akci koordinoval vedoucí hrázný Petr Poledna. Dobrovolníkům se podařilo naplnit tři kontejneru odpadu. Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica, který se akce také zúčastnil, plánuje, že v dalších ročnících se do úklidu pokusí zapojit dobrovolníky z řad žáků základních škol.

Slezská Harta, která je vyhledávaným cílem turistů, sehrála významnou roli při povodních v roce 1996 a 1997. Její stavba byla zahájena v roce 1987 a po listopadovém převratu se opakovaně objevovaly pochybnosti o tom, zda je dílo potřeba a jestli práce nezastavit. V devadesátých letech byly práce značně utlumeny a kolem budoucnosti se vznášely otazníky. Kromě růstu cen stavebních prací totiž začala klesat spotřeba pitné vody.

Nádrž zachránil vysoký stupeň rozestavěnosti posudky expertů o ochraně před povodněmi, ale také proti případnému suchu a nedostatku vody v níže ležícím Kružberku. Vláda chybějící prostředky na dostavbu uvolnila v lednu 1996 a v listopadu 1997 byla nádrž oficiálně uvedena do provozu. Náklady se vyšplhaly na 2,5 miliardy korun a další tři čtvrtě miliardu stála stavba vodovodního přivaděče.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

tři × pět =