Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Výzkumné vrty Litoměřicích

Datum: 05.02.2024

lito

Do Litoměřic zamířila vrtná souprava vyhloubit první dva výzkumné vrty kvůli geotermální energii. Několik let chystaná akce začala v zadní části bývalých Jiříkových kasáren. Při této příležitosti proběhla tisková konference za účasti vědců, zástupců kraje, města a politiků.

Rozsáhlý geotermální projekt SYNERGYS si v průběhu následujících pěti let vyžádá více než jednu miliardu korun. V roce 2027 má dojít ke zkušebnímu provozu. Manažer projektu Antonín Tym vysvětlil, že se řadu měsíců nepodařilo najít dodavatele prací. Počet vhodných firem, odborně i technologicky dostatečně vybavených, je totiž značně omezený.

„Díky projektu PUSH-IT bylo možné financovat první etapu, která zahrnuje dva průzkumné vrty, které poskytnou data pro návrh konstrukce, celkový počet a hloubku hlavních vrtů, které již budou sloužit pro ukládání a jímání tepla,“ upřesňuje Tym. Do výzkumných prací se zapojí také týmy z Německa, Nizozemí a Belgie.

Díky měření budou získány informace o vydatnosti podzemní vody a směru proudění, což je klíčové pro hloubku vrtů a jejich účinnost. „Podzemní voda totiž může úložiště ochlazovat. Je proto nutné použít pro daný horizont speciální izolaci. Na druhou stranu, pokud se část vrtů použije ke chlazení například v budovách, je proudění vody přínosem,“ říká k mezinárodní spolupráci Tomáš Fischer, ředitel centra RINGEN. Česká republika patří co do geotermální energie mezi nejméně rozvinuté evropské regiony, ačkoliv má s většinou států srovnatelný potenciál.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

7 + 10 =