Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Nové stavidlo zajistí vodu pro Pouzdřanský rybník

Datum: 23.08.2023

2023-08-23-voda pro Pouzdřansky rybnik

Povodí Moravy dokončilo stavidlo a přehrážku mezi Svratkou a jejím odstaveným ramenem nedaleko Hustopečí. Úpravy zajistí dostatek vody pro Pouzdřanský rybník a v období sucha umožní dodávat vodu i do odstaveného ramene Svratky.

Pouzdřanský rybník, který slouží zejména k chovu ryb, se donedávna potýkal s problematickým zásobováním vodou. Rybník byl napájený vodou z Nových Mlýnů a jeho plnění bylo problematické např. z důvodu ochrany ptáků, hnízdících na střední nádrži Nových Mlýnů. Povodí Moravy proto na Svratce vybudovalo nápustné stavidlo, které umožní gravitačně napouštět vodu do slepého ramene a dále prostřednictvím kanálu přes retenční nádrž přímo do Pouzdřanského rybníka. V odstaveném rameni vodohospodáři vytvořili hrázku, aby nedocházelo k nechtěnému kolísání vody, čímž bude zajištěna voda pro vodní živočichy a ekosystémy vázané na vodu.

S pomocí nového stavidla jsme vytvořili systém převádění vody do Pouzdřanského rybníka přímo z řeky Svratky. Tímto zajistíme pro faunu i floru v rybníku dostatek vody i v období sucha. Přes stavidlo navíc můžeme v případě potřeby dodat vodu i do odstaveného ramene, které slouží jako lokální biotop a poskytuje útočiště pro vodní živočichy i rostliny,“ popisuje generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák.

Práce na systému, který bude dodávat vodu do Pouzdřanského rybníka, zahájilo Povodí Moravy   v listopadu 2022 a dokončený byl v červnu 2023. Opatření stála 8,2 mil. korun a financována byla z vlastních prostředků Povodí Moravy.

Pouzdřanský rybník má rozlohu 18,2 ha, slouží k chovu ryb a hospodaří na něm Rybníkářství Pohořelice, a.s.

Petr Chmelař

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

čtyři − jedna =