Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Před 60 lety začala výstavba VD Nechranice

Datum: 18.08.2021

nech

Šedesát. Přesně před tolika lety se začalo stavět vodní dílo Nechranice na Ohři, které bylo vybudováno v trojúhelníku měst Kadaň, Chomutov a Žatec v letech 1961 až 1968. Severočeské moře, jak se Nechranické přehradě říká, je plné, hladina vody je pořád o něco výš nad úrovní zásobního prostoru, píše v seriálu Deníku Čtenář reportér Alena Dukátová.

Přehrada Nechranice je držitelkou jednoho unikátu: její sypaná hráz je široká devět metrů, vysoká více než 47 metrů a má délku téměř 3,3 kilometru. Pátá největší přehrada v Česku o rozloze 1338 hektarů je vyhlášeným rybářským revírem a také opravdovým rájem pro milovníky jachtingu a windsurfingu. Povětrností podmínky pro provozování těchto vodních sportů tu jsou ideální.

Výhodou nádrže Nechranice je fakt, že je natolik velká a hluboká, že umí vodu v Ohři přirozeně vyčistit, a protože převážnou část roku vytéká voda z nádrže ode dna, tak je její teplota relativně vyrovnaná. Původně byla postavena pro zásobování průmyslu a zemědělství. Později dostala i funkce protipovodňové ochrany, regulátora toku a rekreační využití.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

9 + 15 =