Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Ariónova kašna v Olomouci opět tryská vodu

Datum: 20.04.2023

105-arionova-kasna

Pracovníci olomouckých technických služeb nalili do nejmladší kašny ve městě 25 tisíc litrů vody. Původní termín naplnění ovlivnily ranní mrazíky. Kašna na Horním náměstí patří k ozdobám Olomouce. 

„Arionóva kašna doplněná želvou je chloubou a ikonou města. Má už na kontě pomyslné dva křížky a letos začíná jednadvacátou sezonu. Oproti původně plánovanému termínu sice s několikadenním zpožděním, ale i tak tradičně před začátkem jarní etapy květinové výstavy Flora,“ řekl náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák.

Před napuštěním dílo prošlo důkladnou kontrolou. „Každoročnímu zprovoznění předchází čištění, kontrola celé technologie, osvětlení kašny a namontování čerpadel. Teprve poté ji můžeme napustit a uvést do provozu. Voda v Ariónově kašně je ošetřena chlórem a v létě se případně doplňuje skalicí. I když má vlastní proplach přes pískovou filtraci, v žádném případě neslouží ke koupání,“ upozornil ředitel služeb Pavel Dostál.

Jeho tým se dále stará o fontánu svatého Jana Sarkandera, kašnu u Jalty, u Zenitu, před magistrátem v ulici Palackého nebo před hlavním nádražím, ale také o pítka na Horním a Dolním náměstí. Také ty postupně uvádí do provozu, který včetně údržby přijde ročně na 425 tisíc korun.

Barokní kašny v Olomouci zahájí sezonu 1. května. „Po zimní odmlce se musí zkontrolovat čerpadla, kabelové rozvody, kontrolují se výtrysky i cirkulační jímky. Napouštění pro nás zajišťuje externí odborník, který se o kašny stará od jejich velké rekonstrukce na přelomu století,“ doplnil Bačák.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dva × pět =