Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

České Budějovice: Samsonova kašna je připravena na letní sezonu

Datum: 29.04.2023

Samsonova_kasna

Samsonova kašna na náměstí Přemysla Otakara II. prošla důkladnou očistou a je připravena na několikaměsíční hlavní sezonu. Firma ČEVAK vypustila její bazén, odstranila odpadky a pročistila dno tlakovou vodou. Kašna patří k dominantám města. 

„Jako každoročně i tentokrát vydala kašna po zimě pár pokladů. Například korunku malé princezny, dětská autíčka, mince či mušle. Našel se ale i utopený mobil a zajímavý kámen, na nějž neznámý autor vymaloval sluneční soustavu,“ řekla mluvčí Jitka Kramářová. Technici také zkontrolovali vnitřní osvětlení kašny a ze dna bazénu vyjmuli recirkulační zařízení, které v zimě zajišťovalo proudění vody a bránilo tak jejímu zamrzání. Za pomoci vysokozdvižné plošiny vyčistili horní část kašny.

„Letos jsme navíc měníme písek ve filtračním zařízení. Do filtru je ho vejde přes 600 kilogramů a mění se dle potřeby. Náročné je zejména dostat použitý písek z filtru a naopak. Technické srdce kašny je totiž v podzemí a prostory jsou poměrně stísněné,“ doplnila Kramářová. Kašna vstoupí do ostrého provozu ve středu 26. dubna. Je jednou z největších svého druhu v zemi a představuje významnou památku a symbol Českých Budějovic. Barokní dílo bylo vybudováno v rámci obnovy města po třicetileté válce v letech 1720–1727 a mělo sloužit k rozvodu vody do postranních ulic města.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

jedenáct − 8 =