Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Laboratoře OVAK: pitná voda pod permanentním monitoringem

Datum: 12.09.2022

TN2

Kontrola jakosti pitné vody je jednou z nejdůležitějších činností OVAK. Laboratorní rozbory pro potřeby OVAK jsou zabezpečovány centrálními, akreditovanými laboratořemi, které zajišťují služby v této oblasti i pro obyvatele, včetně rozborů vody ve studních. Uvedly to Ostravské vodárny a kanalizace. 

Z celkového počtu 11 859 vzorků, které byly zpracovány v roce 2021, bylo provedeno 161 896 analýz. Externí zakázky tvořily 1 527 vzorků (12,9 %), 10 332 vzorků bylo zpracováno pro interní provozy OVAK a pro účely kontroly kvality hydroanalytických laboratoří.

„Mezilaboratorního mezinárodního testu organizovaného francouzskou společností SUEZ se účastnilo 81 laboratoří z 24 států. Jen 17 laboratoří z nich bylo finálně hodnoceno nejlépe, tzv. stupněm Excellent. Mezi nimi jsou i hydroanalytické laboratoře OVAK, směle tak můžeme říct, že kvalitu pitné vody v Ostravě hlídají laboratoře, které patří mezi nejlepší v Evropě,“ sdělil statutární ředitel Petr Konečný.

Investice za 400 milionů

Finanční prostředky vynaložené společností OVAK na zkvalitnění a udržení stavu vodohospodářské infrastruktury jsou pro rok 2022 očekávány ve výši téměř 400 milionů. Tyto prostředky putují na opravy a údržbu vodohospodářské infrastruktury, do investic a oprav provozního majetku. Kromě toho platí městu nájem ve výši více než 300 milionů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 × čtyři =