Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Kroměříž se k Baťovu kanálu do roku 2024 nepřipojí

Datum: 31.10.2020

plavba-batuv-kanal_denik-630

Výstavba plavební komory na Bělovském jezu a s tím související prodloužení Baťova kanálu do Kroměříže se odkládá minimálně o dva roky. Krajský úřad kvůli připomínkám aktivistů i otrokovické radnice poslal projekt do velkého řízení EIA. Informoval o tom portál idnes.cz.

Stavba měla začít již v roce 2017, nicméně na vybudování plavební komory na Bělovském jezu dosud nebylo vydáno stavební povolení, upozornil idnes.cz. Problém je zejména v zatrubnění Širokého potoka, jenž ústí do Moravy pod jezem, a vybudování průplavu pro ryby. Podle Ředitelství vodních cest, investora projektu, je Široký potok většinu roku bez vody a takzvaný rybochod by měl zaplatit někdo jiný, protože ŘVC překážku nezpůsobilo.

„Jsou dva znalecké posudky, které říkají, že je zatrubnění potoka nerealizovatelné. Krajskému úřadu to ale nestačilo, takže po nás požaduje nové kompletní posouzení EIA. To znamená, že budeme zpracovávat velkou dokumentaci, aktualizovat data, uděláme biologický monitoring výskytu živočichů i rostlin. Celý proces potrvá dva roky, takže výstavba je o dva roky odložena,“ sdělil zástupce ředitele a mluvčí ŘVC Jan Bukovský.

Krajský úřad loni zrušil územní rozhodnutí na plavební komoru kvůli odvolání ekologických aktivistů ze spolků Děti Země a Egeria. „Vodní zákon přímo zakazuje vytvářet bariéry pro pohyb ryb a vodních živočichů, plavební komora takovou bariérou bezpochyby je. Předložené znalecké posudky nezohledňují nové skutečnosti v území, například uvedení malé vodní elektrárny do provozu, obsahují neaktuální informace o inženýrských sítích v místě napojení Širokého potoka,“ sdělila vedoucí odboru životního prostředí otrokovické radnice Anna Pšejová.

Podle Bukovského by se měl rybochod udělat stejně jako na druhé straně, kde stojí vodní elektrárna. „Pokud se v Bělově již postavil jez a malá vodní elektrárna a nyní to má být plavební komora, tak je zásadní, aby byla konečně zajištěna i efektivní propustnost Moravy, Širokého potoka a Mojeny pro vodní živočichy, hlavně pro ryby. Je také nutné vytvořit lepší vtok Širokého potoka do řeky,“ vypočítal předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Města ležící podél Baťova kanálu o prodloužení splavnosti až do Kroměříže stojí. V projektu vidí značnou turistickou perspektivu. „Z pozice města plavební kanál pro cestovní ruch podporujeme, z hlediska odbornosti se k tomu vyjadřovat nemůžeme,“ řekla otrokovická starostka Hana Večerková. Podle starosty nedaleké Kroměříže Jaroslava Němce jde městu o splavnění kanálu do Kroměříže. „Všechny turistické aktivity se tímto krokem zbrzdí, což se nám nelíbí,“ uzavřel Němec.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 × 5 =