Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Křetínský prodává Pražskou teplárenskou

Datum: 07.09.2020

prazska-teplarenska_provoz_prazska-teplarenska

Seznam Zprávy informovaly, že podnikatel a miliardář Daniel Křetínský prodává Pražskou teplárenskou. Podle informací Seznam Zpráv byla kupní smlouva již podepsána. Firmu kupuje francouzský koncern Veolia.

V roce 2017 zaplatil Křetínský Praze za zhruba čtvrtinový podíl v Pražské teplárenské 3,1 miliardy korun. Pražskou plynárenskou dosud ovládal skrze firmu EP Infrastructure. V ní má jeho EPH podíl 69 procent. Zbylých 31 drží v Lucembursku registrovaná firma CEI Investments. V ní má nyní podíl pět zahraničních společností. Naříklad i čínská Beijing Hanguang Investment Corporation. Vyčíst to lze podle redakce Seznam Zpráv ze slovenského Registru partnerů veřejného sektoru, v němž lze dohledávat konečné vlastníky firem.

Nový informační systém

Softwarová společnost Unicorn také na přelomu let 2018 a 2019 ukončila dvouletý projekt geografického informačního systému pro Pražskou teplárenskou. K odběratelům na pravém vltavském břehu proudí tepelná energie potrubním systémem, jehož horkovody a teplovody mají více než 550 kilometrů. K řízení dodávek tepla je potřeba přesných informací o jednotlivých částech systému včetně vzájemného propojení a provázání. Klíčovou roli sehrává geografický informační systém (GIS).

„Naším úkolem bylo poskytnout Pražské teplárenské systém, se kterým bude moci pracovat mnohem větší počet uživatelů, zkvalitní datovou základnu i možnosti práce s daty. V neposlední řadě jde o systém, který nabízí řadu možností pro budoucí rozvoj,“ řekl obchodní ředitel geoinformatických řešení Unicornu Michal Hamouz. Vývojáři také přidali specializované moduly pro podporu jednotlivých úkolů, které zpracovávají různí uživatelé.

„Nový systém on-line map zrychlil odezvy systému o padesát procent a zároveň při snížených provozních nákladech zjednodušil přístup k informacím. Software zároveň optimalizuje procesy zobrazení poruch a odstávek a majetkoprávní agendu,“ uvedl výrobní ředitel Pražské teplárenské Roman Koranda.

Podobné řešení využívá například i Pražská plynárenská. Pražská teplárenská rovněž ukončila vytápění parou a přešla na horkou vodu. „Po 118 letech byl ukončen parní provoz v Holešovicích, horká voda je výrobně i technologicky jednodušší a pro klienty komfortnější. Pára má oproti vodě až dvojnásobné teplotní ztráty,“ vysvětlil Koranda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

čtrnáct + 4 =