Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Nové jezero na Letné

Datum: 10.05.2020

nahrane_2

Praha nechá na Letenské pláni budovat jezírko. Nacházet se bude v prostoru u Hanavského pavilonu směrem k pískové ploše a napájeno bude čerpadlem z Vltavy. Informoval o tom vedoucí magistrátního oddělení péče o zeleň Dan Frantík. Náklady by měly přesáhnout deset milionů korun.

„Pokud vše půjde podle plánu, stavba začne v září. Letenské sady jsou poměrně suché a je tam problém s vodou, nemáme tam ani závlahy trávníků. Ten svah je úplně suchý a rovina na tom také není nejlépe. Když jsme se dívali do historie, zahradní architekt František Josef Thomayer tam počítal s vodní plochou, ale nikdo se k tomu nikdy nedostal,“ řekl Frantík.

Plocha jezírka bude zhruba půl hektaru a voda do něj bude čerpána přes jednu ze tří pracovních šachet Rudolfovy štoly z 16. století. „Dole postavíme čerpadlo, potom už půjde voda samospádem trubkami do vodní plochy,“ sdělil dále Frantík. Přesná částka stavby ještě nebyla vyčíslena. „Musí se to poměrně dobře zatěsnit, aby voda, kterou nahoru poměrně složitě dostaneme, zase neprotekla zpátky. Největší náklady budou právě na zatěsnění,“ řekl Frantík.

Ve vodárenské věži na Letné vznikla knihovna

Na Letné také vznikla v bývalé vodárenské věži knihovna. Inspirací byly Spojené státy americké. Letenská vodárenská věž byla bez vody více než sto let a přežila také demolici okolních budov. Stavba pochází z let 1887-1888 a nachází se nedaleko stadionu fotbalové Sparty Praha. Původně zásobovala vodou obyvatele Holešovic a Bubenče, svému účelu přestala sloužit již v roce 1913. Následně byla přestavěna na byty. K demolici někdejších budov vodárny kromě věže samotné došlo v 80. letech 20. století. Nyní prostory slouží zejména domu dětí a mládeže.

Městská část Praha 7 věž modernizovala od listopadu 2016 a znovuotevřela ji v květnu 2018. Projekt si odnesl dvě ceny v soutěži Stavba roku 2018. Rekonstrukce se dočkala rovněž dvou mezinárodních prestižních nominací. V prvním případě na Cenu Evropské unie za současnou architekturu Mies van der Rohe Award a v druhém na cenu za kvalitní evropskou architekturu Piranesi Award.

Foto: letenskaplan.webgarden.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dvacet − devatenáct =