Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Prohlížíte malé průměry potrubí kamerou? Pomůže Vám nový pomocník s mimořádnými vlastnostmi.

Datum: 17.12.2019

TechWorm

Je květen 2019 – koná se mezinárodní vodohospodářská výstava v Praze kde firma Zikmund electronics představuje svou novinku – TechWORM. Jedná se o tlačný kamerový systém, na první pohled v naprosto netradičním designu.

Na druhý pohled zjistíte, že je zde tolik zajímavých vychytávek, které ulehčí práci a zajistí skvělé výsledky kamerové prohlídky. Návštěvníci výstavy byli ohromeni a mnozí nechtěli věřit, že se jedná o český výrobek. Nezávislá porota technických odborníků SOVAK udělila kameře TechWORM ocenění Zlatá VOD-KA. 

Na podzim 2019 firma zaujala porotu Asociace inovačního podnikání, která vyhlásila soutěž INOVACE 2019 pod záštitou Prezidenta republiky. Následující soutěž VIZIONÁŘ 2019 byla vyhlášena společností Czechinno a z mnoha desítek přihlášených firem, byli konstruktéři z firmy Zikmund electronics oceněni hlavní cenou. 

Co odborné poroty zaujalo v řešení:

Výměnné bubny s různou tuhostí kabelů a bleskovým rychloupínáním, jsou ceněny při práci v různých průměrech profilů. Bubny se připojují přes vnitřní sběrnici, která umožňuje rozšíření přenosu obrazu až do Full HD.  

Bateriové napájení s nepřetržitou dobou práce až 14 hodin. Použity jsou externí bateriové zdroje standardizované i pro ruční nářadí. Jedná se o zdroje s různou kapacitou, a tak se může obsluha kamery rozhodnout, který zdroj je pro danou práci vhodnější.

Přenos signálu z kamery a ovládání přes wifi umožní absolutní mobilitu a ergonomii pracoviště s dosahem wifi do 50 metrů.

Možnost zapojení druhého pozorovatele, který může prohlídku sledovat přes svůj chytrý telefon. Pokud kamera funguje s čistícím vozem, je tato funkce naprosto ideální.

Unikátní podavač nabízí vysokou flexibilitu práce s kabelem, protože umožňuje jeho snadné navíjení na buben. Díky tomu se jedná o jedinou kameru na trhu, která dokáže pracovat v kolmé i vodorovné poloze a kabel snadno navíjet kolmo do bubnu. 

Malé rozměry činí ze zařízení nejmenší tlačnou kameru s výměnnými bubny na trhu a tak je možné projít i otvorem světlíku.

Výměnné kamerové hlavy s inovovaným trubkovým napojením zajistí nejlepší průchod hlavy potrubím v koleni. Obsluha může volit tuhost trubky operativně na místě a tím vyřešit práci kamery v ohybech. U všech napojení docházelo k paměťovému efektu v ohybu mezi hlavou a koncovkou napojení kabelu. Inovací je reset tohoto efektu.

Trasování polohy kamery z povrchu je standardem.

Ergonomie kamery je navržena tak, aby byla dobře přenosná, aby veškeré ovládací prvky byly snadno dosažitelné z jednoho místa a samozřejmě aby co nejméně vážila. Těžiště rámu je konstruováno s ohledem na mobilitu, aby se kamera nenakláněla a nevadila. Rám je opatřen nášlapnou výsuvnou nohu. 

Design a materiály kamery TechWorm splňují kritéria designu ve všech směrech. V rámu byl použit velmi kvalitní materiál karbon, který se vyznačuje velkou pevností a zároveň nízkou váhou. Nadčasový design a profesionální funkce ocení všichni, protože každý chce být profesionál. 

Systém byl vyvinut v úzké spolupráci s terénními pracovníky. 

Firma Zikmund electronics je první český výrobce kamerových systémů pro inspekce trubních řadů. První pojezdovou kameru zkonstruoval její zakladatel Petr Zikmund v roce 1992. Za svou téměř 30 letou praxi mají na kontě nejedno prvenství. Například jako první nahradili poruchové halogenové žárovky Led diodami, jako první použili ukazatel pohledu kamerové hlavy v obraze, jako první sestrojili nejlehčí řídící jednotku pro ovládání pojezdových systémů, která slouží jako přenosná i jako vestavěná ve voze. Jejich funkce detekce vtoku balastních vod pomáhá odhalit skryté vtoky v zaplaveném potrubí a jedná se o světový unikát. Vývoji a průmyslovému designu se věnuje již syn zakladatele z jehož dílny pochází i kamera TechWORM. 

Firma byla v roce 2019 partnerem projektu UNDP, který měl zajistit dodávky kamerových systémů rozvojovým zemím. Mnohdy je to pro tyto země jediný možný způsob jak získat kvalitní zařízení, protože jejich finanční zdroje jsou omezeny. A byl to právě systém TechWORM, které si vodárenské společnosti v těchto zemích vybrali.

Firma Zikmund electronics založila pobočku v Srbsku pro země bývalé Jugoslávie a otevřela se pro východní trhy zastoupením v Kazachstánu, v Gruzii a v Hongkongu. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

sedmnáct − pět =