Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Elektrárna v Hodoníně snižuje výkon kvůli nedostatku vody

Datum: 07.12.2019

hodonin1

Elektrárně pomůže výstavba chladicí věži. Už několik let po sobě totiž musí v létě snižovat výkon. Při chlazení je závislá na vodě z řeky Moravy, ta je ale v létě dlouhodobě pod normálem a voda provozu elektrárny nestačí. Informoval o tom portál idnes.cz.

„V létě je elektrárna zásadně závislá na hydrologických podmínkách řeky Moravy, z níž chladicí vodu odebírá. Voda procházející vtokovým objektem a přívodním kanálem protéká přes kondenzátory turbogenerátorů a vrací se zpět do řeky nebo do takzvaného teplého járku sloužícího pro závlahy lužních lesů. Oba způsoby vypouštění použité vody mají stanoveny limity na teplotu i množství. Za současných klimatických podmínek je třeba, aby elektrárna vyhověla požadavku na zachování nezbytných průtoků v korytě řeky,“ vysvětlil již dříve Martin Schreier, mluvčí společnosti ČEZ, která elektrárnu spravuje.

V současnosti je v procesu posuzování vlivu na životní prostředí EIA výstavba chladicí věže, která pomůže změnit chlazení na cirkulační. Díky tomuto projektu se významně sníží množství odebírané říční vody pro chlazení. „Dle informací provozovatele představuje stávající odběr vody z řeky pro průtočné chlazení 59 milionů metrů krychlových za rok. Celková potřeba vody do cirkulačního chladicího okruhu bude maximálně 1,8 milionu metrů krychlových za rok,“ uvedl v oznámení pro proces EIA vedoucí týmu Vladimír Plachý. Výstavba věže by měla začít příští rok a do provozu by měla být uvedena v roce 2021.

Foto: svetenergie.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

osmnáct − osmnáct =