Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Povodí Labe vypsalo zakázku Vodní dílo Střekov

Datum: 13.01.2022

vd-strekov

Podnik v prosinci vypsal veřejnou zakázku Vodní dílo Střekov, oprava horních vrat a provizorního hrazení VPK. Odhadovaná hodnota činí 98,35 milionu korun. Lhůta pro doručení nabídek nebo žádostí o účast je 25. ledna 2022.

Elektrárna Střekov je součástí střekovského zdymadla, respektive přehrady vybudované v letech 1932–1935, elektrárna byla spuštěna v roce 1936. Střekov je předposlední umělou přehradou na Labi před vyústěním řeky do Severního moře. Střekovskou nádrž tvoří jezero dlouhé 19,5 kilometru, které zadržuje 16 milionů kubíků vody.

Kromě zajištění splavnosti snižuje nebezpečí vylití Labe z břehů v úseku Lovosice-Zálezly. Hlavním účelem současného využití vodního díla je kromě získávání elektrické energie zajištění potřebných hloubek a vyhovujících podmínek pro lodní dopravu.

Protože až do německého Magdeburgu není žádná další regulace, platí od Střekova pro Labe mezinárodní plavební řád a vodní elektrárna musí dodržovat určenou splavnou výšku hladiny pod vodním dílem; ta je na vodočtu v Ústí nad Labem 130–470 centimetrů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

jedna + dvacet =