Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Financování vodárenské infrastruktury 2019 již v druhé polovině ledna

Datum: 11.01.2019

DSC_0691-805x350

Konference Financování vodárenské infrastruktury figuruje mezi význačnými akcemi, na kterých se setkávají vlastníci a provozovatelé vodovodů a kanalizací v České republice. Stejně jako v roce 2018 je vodarenstvi.cz jejím mediálním partnerem.

České vodárenství se podle organizátora konference, společnosti BIDS, během uplynulého roku opět proměnilo. Je to důkaz toho, že se jedná o živý obor, na jehož změny má vliv řada faktorů. Diskuze o proměně českého vodárenství, respektive modelu provozování a jeho parametrech, stále probíhá. S tím souvisí v některých případech i trend remunicipalizace čili vypovězení smluv se soukromými provozovateli nebo vykoupení jejich podílů a převod služeb zpět pod přímou veřejnou kontrolu.

V prvním kvartálu roku 2019 bude zveřejňovat ministerstvo zemědělství opět výsledky benchmarkingu vodárenských společností. Ukáže se, že provozování městy vlastněných vodáren je výhodnější a udržitelnější, nebo je tomu naopak a soukromí provozovatelé přinášejí nezbytné expertní knoh how? Neustálá diskuze se vede také kolem regulace. Je vodárenství v ČR přeregulované, nebo bude vytvářen tlak na vznik „superegulátora“?

Generování dostatečných finančních prostředků na investice do obnovy infrastruktury s sebou přináší tlak na snižování nákladů. To vše ale při zachování či ještě lépe zvyšování efektivity provozování. Začínají se prosazovat nové technologie, především smart metering, přinášející vodárenským společnostem možnost lepšího sběru, nakládání a vyhodnocování získaných dat.

Jaké otázky bude řešit české vodárenství v roce 2019? Odpovědi na nejen výše položené otázky bude hledat konference Financování vodárenské infrastruktury. Redakce vodarenstvi.cz bude na místě a čtenářům bude z akce poskytovat živé zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

14 − čtyři =