Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Aktuální hydrologická situace

Datum: 17.05.2023

rozvodnena_reka

Během noci se na území povodí Moravy vyskytovaly vydatné srážky s úhrny do 65 mm/24 hod. Největší denní srážkové úhrny spadly ve Zlínském kraji (Bělov 65 mm, Karolinka 47 mm, Staré město u Uherského Hradiště 45 mm). Na Vysočině, v Jihomoravském a Olomoucké kraji se srážkové úhrny pohybovaly mezi 10 a 30 mm.

V důsledku dešťových srážek dochází k růstu hladin řek. Na východě území byly dosaženy 1. a 2. stupně povodňové aktivity (2. SPA: Velká nad Veličkou, přítok do VD Bystřička, řízený odtok z VD Karolinka; 1. SPA: Bečva v Teplicích nad Bečvou, Vsetínská Bečva ve Vsetíně).

Dešťové srážky postupně slábnou a během odpoledne by měly postupně ustávat. Dle aktuálního vývoje budou během dne dosaženy 1. a 2. stupně povodňové aktivity i na dalších místech, zejména ve východní části povodí Moravy (Zlínský kraj, části Olomouckého a Jihomoravského kraje).

Ke kulminacím by mělo začít docházet v závislosti na ustávání srážek během dnešního odpoledne  a večera, na větších vodních tocích vlivem dotoku z horních míst během čtvrtka.

S ohledem na vydanou výstrahu Povodí Moravy už během pondělí a úterý začalo uvolňovat zásobní prostory z vodních nádrží Vranov, Nové Mlýny, Dalešice a Vír. Nádrže mají prázdné retenční prostory a jsou připravené zachytit či zpomalit povodňové průtoky. Situaci pečlivě monitorujeme a na vodních nádržích budeme manipulovat operativně v závislosti na předpovědi a vývoji situace.

Petr Chmelař

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

pět × 4 =